NéMETORSZáGOT NEM VáGTA FöLDHöZ A MAGYAR VáLOGATOTT éRKEZéSE

Eljött a nagy nap! A magyar labdarúgó-válogatott Németországban megkezdi szereplését a Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásában. Azt, mondjuk, erőteljes túlzás lenne állítani, hogy a düsseldorfiak fókuszában Marco Rossi és együttese lenne, de hátha sikerül újabb meglepetést elérni...

Hol van már az idei nyár?

No, nem a hőmérsékletre gondolunk, hiszen bár a telefon alkalmazása szerint csupán 22 fok van, érzetre ez közelebb van a 30-hoz a tűző napon, sokkal inkább a nyarat uraló Európa-bajnoki hangulatot idézi.

A kontinensviadalon három csoportmeccsnek (Ausztria–Franciaország, Szlovákia–Ukrajna, Albánia–Spanyolország), valamint egy-egy nyolcad- (Franciaország–Belgium) és negyeddöntőnek (Anglia–Svájc) otthont adó stadion környékén gyakorlatilag semmi sem utal arra, hogy itt ezen a napon nemzetközi tétmérkőzést rendeznek a német válogatott részvételével.

Maga a húsz éve 240 millió euróból felhúzott Markur Spiel-Arena kívülről nem egy túlgondolt létesítmény, belülről azért már lényegesen jobban fest. A stadion amúgy 2004-es megnyitása óta a Fortuna mellett adott otthont hosszabb-rövidebb ideig a Rhein Fire amerikaifutball-csapatnak (2005–2007), a Bayer Leverkusennek (2008–2009) vagy éppen a KFC Uerdingennek (2019–2020) is, koncertekre pedig akár 66 500 főig bővíthető a befogadóképessége, szóval panaszra aligha lehet ok.

A Rajna keleti partján fekvő helyszín környéke inkább egy csendes kis kertváros hangulatát hozza el nekünk – ez, mondjuk, kétségtelenül frissítő lehet a nagyvárosok forgatagához képest –, mindössze egy-egy bringázó kissrác mezválasztásán nyilvánul meg a labdarúgás iránti rajongás.

Nem Marco Rossi és együttese van a fókuszban

Azt persze nem állítjuk, hogy itt a kutyát sem érdekli a magyar válogatott – de az is igaz, hogy a szombati meccs kapcsán a német újságírókat is csak a saját együttesük foglalkoztatta.

Míg Julian Nagelsmann-nak (és Pascal Grossnak) záporoztak a kérdések – ami persze érthető, hiszen Manuel Neuer, Ilkay Gündogan és Thomas Müller is visszavonult a nemzeti együttestől, Toni Kroos pedig en bloc a futballtól –, Marco Rossitól és az amúgy a Bundesligában játszó Schäfer Andrástól nem voltak kíváncsiak a magyar kérdésekre elhangzott válaszokon kívül másra.

Alapvetően persze ez sem sokkoló, nem úgy a magyar válogatott legutóbbi németországi NL-meccsének eredménye, hiszen az előző kiírásban a Budapesten elért 1–1 után Lipcsében 1–0-ra győztünk Szalai Ádám góljával.

Csináld újra, varázslatos Musiala!

A düsseldorfi Express a 12. oldalán foglalkozik a Nemzetek Ligája-mérkőzéssel, fő anyagában arra kérve az Európa-bajnoki 2–0-s siker során első gólt szerző Jamal Musialát, hogy ismételje meg a tettét.

A lap hat pontban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, rögvest egy talán kissé meglepő ténnyel: a Nemzetek Ligája nem a németek terepe!

A nationalelf az NL negyedik kiírását úgy várja, hogy eddig mindháromszor az elitben szerepelt, de még sosem tudott továbbjutni, 16 mérkőzésből pedig csak hármat nyert meg – kilenc döntetlen és négy vereség mellett.

A magyarok elleni örökmérleget vizsgálva minimális fölénynek örülhetnek a németek, 38 mérkőzésből 14 siker mellett 12 döntetlen és 12 vereség a mérleg, persze ahogyan hangsúlyozzák, a legfontosabb az 1954-es világbajnoki döntő volt, amelyet az NSZK 3:2-re megnyert.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy azóta tétmeccsen az Európa-bajnokságig veretlen volt a magyar csapat, más kérdés persze, hogy ez az elmúlt 70 évben a 2021-es Eb-n játszott 2–2-t és a már említett NL-duplát jelentette.

Természetesen kitérnek a fentebb említett változásokra a keretben, ugyanakkor fontos megjegyzés, hogy a Magyarország és Hollandia ellen készülő 23 fős keretből 20-an is ott voltak az Európa-bajnokságon, szóval nem rutintalan így sem a gárda.

Az újoncok közül a stuttgarti Angelo Stiller az egyetlen „elsőbálozó”, a Neuer távozása után első számúvá előlépő Marc-André ter Stegen mögötti két kapus, Alexander Nübel és Oliver Baumann azért volt már a keret tagja, még ha pályára nem is léphettek. A legtapasztaltabb játékos a kisebb generációváltás után Joshua Kimmich, az újdonsült csapatkapitány 91-szer lépett pályára eddig a nationalelfben.

Nemcsak a mérkőzéseket tekintve, a gólok számában is jelentős a visszaesés: a 20 mezőnyjátékosból mindössze nyolc talált már be a nemzeti együttesben. A legeredményesebb Kai Havertz, az Arsenal futballistája 51 meccsen 18-szor volt eredményes, őt a Dortmundtól a West Hamhez szerződő Niclas Füllkrug követi (21/13), mögöttük a Bayern München két már említett játékosa, Kimmich (91/6) és Musiala (34/5) található.

Végül a játékvezetőre is kitérnek, a francia Clément Turpin a németeknek is jó előjel, hiszen ő dirigálta az Eb nyitómeccsét, amelyen 5–1-re kiütötték Skóciát. Igaz, a francia sípmesterre azért a mieinknek sem lehetett eddig panaszuk... 

A lap szerint a németek a Ter Stegen – Kimmich, Tah, Schlotterbeck, Raum – Andrich, Gross – Wirtz, Haverz, Musiala – Füllkrug tizeneggyel állnak fel, míg a mieinknél az általunk várt felálláshoz képest mindkét szárnyvédő posztján cserélnének, Nego helyett Bollát, Kerkez helyett Nagy Zsoltot raknák a pályára a kezdő sípszónál.

Nemzetek Ligája, A liga, 3. csoport, 1. forduló

Németország–Magyarország – élőben az Indexen!

Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena. V: Turpin (francia). 20.45 (Tv: M4 Sport)

A várható kezdőcsapatok

Németország: Ter Stegen – Kimmich, Tah, Schlotterbeck, Raum – Andrich, Gross – Wirtz, Haverz, Musiala – Füllkrug. Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

Magyarország: Gulácsi – Balogh B., Orbán, Dárdai M. – Nego, Schäfer, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

A magyar labdarúgó-válogatott kerete

  • kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Blackburn Rovers)
  • védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Gergényi Bence (Újpest FC), Orbán Willi (RB Leipzig), Yaakobishvili Antal (Girona)
  • középpályások: Bolla Bendegúz (Rapid Wien), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin)
  • támadók: Ádám Martin (Asztérasz Tripolisz), Csoboth Kevin (FC St. Gallen), Dárdai Pál (Hertha BSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Újpest), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Nemzetek Ligája, A liga, 3. csoport

1. forduló (szeptember 7.)

  • 20.45: Németország–Magyarország (Düsseldorf)
  • 20.45: Hollandia–Bosznia-Hercegovina

2. forduló (szeptember 10.)

  • 20.45: Magyarország–Bosznia-Hercegovina
  • 20.45: Hollandia–Németország

3. forduló (október 11.)

  • 20.45: Magyarország–Hollandia
  • 20.45: Bosznia-Hercegovina–Németország

4. forduló (október 14.)

  • 20.45: Bosznia-Hercegovina–Magyarország (Zenica)
  • 20.45: Németország–Hollandia

5. forduló (november 16.)

  • 20.45: Hollandia–Magyarország (Amszterdam)
  • 20.45: Németország–Bosznia-Hercegovina

6. forduló (november 19.)

  • 20.45: Magyarország–Németország
  • 20.45: Bosznia-Hercegovina–Hollandia

A folytatásban

  • A bennmaradásért vívott rájátszás (2025. március 20–25.)
  • Az A liga negyeddöntője (2025. március 20–25.)
  • Az A liga négyes döntője (2025. június 4–8.)

(Borítókép: A magyar válogatott 2024. március 26-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

2024-09-07T11:47:54Z dg43tfdfdgfd