VITéZY DáVID ELáRULTA, LEHET-E OLIMPIáT RENDEZNI BUDAPESTEN 2036-BAN

Vitézy Dávid, miután kiosztotta Karácsony Gergelyt, Usain Bolttal példálózva válaszolta meg, hogy mennyire lehet reális elképzelés ma Budapesten olimpiát rendezni. Szerinte amennyiben egy sztárfutó orra esik és bekerül a Szent János Kórház traumatológiájára, akkor rájövünk arra, hogy lehet-e olimpiarendezésről beszélni.

„Nem pozícióért kritizálok vagy mondom el a gondolataimat” – jelentette ki Vitézy Dávid a Magyar Hangnak adott interjújában, amikor arról kérdezték, hogy lesz-e főpolgármester-helyettes.

A volt főpolgármester jelölt az interjúban ezen kívül többek között azt is elmondta, hogy mire fog törekedni a Fővárosi Közgyűlésben, milyen tervei vannak az „óbaloldallal” kapcsolatban, melyik programpontja megvalósítását tartja a legfontosabbnak, mit gondol Karácsony Gergely mindenkit meglepő fordulatáról, illetve ismertette a budapesti olimpiával kapcsolatos álláspontját.

Vitézy Dávid nyitott az együttműködésre

Vitézy Dávid elmondta, hogy a kemény kampány, illetve a közte és Karácsony Gergely között fennálló ellentétek ellenére ő nyitott arra, hogy együttműködjön a főpolgármesterrel és annak képviselőcsoportjával, de Karácsony Gergely ez idáig sem formálisan, sem informálisan nem kereste őt a közös munka kapcsán.

Elmondása szerint ő többször is kereste a kampány után a főpolgármestert, de nem tudta elérni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Karácsony hiába ígérte, hogy minden képviselőcsoportot keresni fog, a tudomása szerint ez a mai napig nem történt meg.

Nem tudom, hogy mit csinál. A TikTokon aktív, de városvezetői tevékenységének nem láttam nyomát az elmúlt hónapokban

– jelentette ki.

A közgyűlési munkával kapcsolatban kifejtette, hogy két lehetőség van: az egyik a működőképtelenség, ahol mindenki a másikra mutogat, a másik, hogy olyan modellt hozunk létre, ahol legalább működik a város. „Én a második opcióra fogok törekedni. Magyar Péterrel ebben egyetértettünk, és többek közt arról beszéltünk, hogy a cégvezetők esetében muszáj új szereplőket behozni. Az a minimum, hogy megpályáztassuk azok pozícióját, akik a DK vagy az MSZP bizalmasaiként vezetnek cégeket megkérdőjelezhető színvonalon” – tette hozzá.

Szerinte ha az óbaloldali világ leváltásában van partnerség, akkor sok más ügyben is előre lehet lépni.

Lenne-e főpolgármester-helyettes?

Vitézy Dávid azt is bejelentette, hogy lesznek elemek a programjából, amelyeknél nem tud hátrálni. Ilyen a BKK-rendészet felállítása. Úgy gondolja, hogy a szociális ellátórendszernek segítenie kell a hajléktalanokat, de nem lehet minden utast a járatokra nem illő állapotok elviselésére kényszeríteni.

A Magyar Hang kérdésére, miszerint lenne-e főpolgármester-helyettes, kifejtette, hogy nem merült fel ilyesmi.

Ugyanazt tudom erre mondani, mint a közlekedési miniszterségre: nem pozícióért kritizálok vagy mondom el a gondolataimat. Kicsit fura helyzetben vagyok, mert bár a főpolgármester megnyerte a választást, úgy viselkedik, mintha elvesztette volna. Karácsony Gergely dolga lenne az, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljon, akár a többség, akár a városvezetés összeállítása kapcsán

– hangsúlyozta a volt főpolgármester-jelölt.

„Bennem nincs az a feltétel nélküli lelkesedés, mint a főpolgármesterben” – ez a véleménye az olimpiarendezésről 

Karácsony Gergelyről szólva megemlítette, hogy nagyon meglepte a főpolgármester fordulata a budapesti olimpia kérdésében. „Lényegében a magyar olimpiarendezési mozgalom leglelkesebb szóvivőjévé változott az elmúlt hetekben, és a kormánynál is olimpiapártibb álláspontot képvisel” – mondta el észrevételét.

Vitézy Dávid azt is hiányolja, hogy Karácsony Gergely nem képviseli hangsúlyosabban, hogy a mai budapesti infrastruktúra nem áll készen egy olimpiára. Ötvenvalahány évesek a HÉV-ek, a reptéri vasútnak híre-hamva nincs, a pályaudvarok környéke romokban – sorolta.

Ha elképzeli valaki, hogy a 2036-os budapesti olimpián az akkori Usain Bolt orra esik futás közben, és beviszik a Szent János Kórház traumatológiájára, akkor rájövünk arra, hogy Magyarországon még sok feladat van, mielőtt a rendezésről reálisan beszélni lehet

– fogalmazott.

Végezetül elmondta, hogy egy budapesti politikustól nem lenne felelős magatartás élből elzárkózni az olimpia elől, hisz minden fejlesztési forrásra szükség van, de benne nincs az a feltétel nélküli lelkesedés, mint Karácsony Gergelyben.

2024-09-06T17:18:33Z dg43tfdfdgfd