A FERENCVáROS KETTőS VERESéGGEL BúCSúZOTT A NEMZETKöZI KUPAPORONDTóL

A Ferencváros kiesett a labdarúgó Európa-ligából, miután a nyolcaddöntő hazai visszavágóján 2–0-ra alulmaradt a Leverkusennel szemben csütörtökön a Puskás Arénában. A német együttes – amely múlt héten otthon 2–0-ra nyert – így kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel jutott a nyolc közé, és várja a negyeddöntő pénteki sorsolását.

Egy hete Leverkusenben a mérkőzés elejét és végét pörgette fel a Bundesliga-csapat, találatait is akkor szerezte, a köztes időben viszont a Ferencváros méltó partnernek bizonyult, helyzetei is adódtak, kapufáig jutott – Kristoffer Zachariassen révén – gólt viszont nem sikerült szereznie.

A lefújás után ferencvárosi részről úgy érezték, hogy a párharc így sem lefutott. Botka Endre azt emelte ki, hogy a visszavágón hazai környezetben még egy kicsit bátrabban kell játszaniuk – igaz, nélküle, tekintve, hogy sárga lapos eltiltása miatt az ő pótlását is meg kell oldani a sérültek mellett –, és a védő nem érezte sebezhetetlennek a Leverkusent. A kapus Dibusz Dénes azt hangsúlyozta, hogy elkerülhető gólokat kaptak, és voltak olyan részei a meccsnek, amire lehet építeniük a visszavágón. A középpályás Vécsei Bálint pedig idegesítőnek nevezte a kétgólos vereséget, és ő is azt emelte ki, hogy a visszavágón még bátrabb játékra lesz szükségük.

Ezzel szemben a német lapok már az első meccs után a negyeddöntőbe vizionálták a Bayert, míg a leverkuseni játékosok között akadt olyan, aki a frankfurtiak tavalyi példáját említve az El-trófea megszerzéséről beszélt.

Felvezetőnkben egyebek között kitértünk arra,

hogy a nemzetközi kupaporondon a magyar csapatok hányszor tudták a maguk javára billenteni a párharcot az idegenbeli legalább kétgólos vereségüket követően. A helyzet – ahogyan várható volt – nem éppen rózsás, de azért akadtak pozitív példák a zöld-fehérek előtt. Továbbá megnéztük azt is, hogy milyen eredményekre volt képes a magyar rekordbajnok Fradi, amikor a nemzeti stadionban játszott nemzetközi mérkőzést. Nos, a mostani már az 52. fellépése lesz, és eddig 30 ferencvárosi siker született.

A szokásos meccs előtti sajtótájékoztatón, szerdán Sztanyiszlav Csercseszov, az FTC vezetőedzője azt mondta, hogy múlt héten a drukkereik voltak jobbak, ezúttal játékosain a sor, míg a németeket dirigáló spanyol tréner, Xabi Alonso intenzív mérkőzést várt, amely során nagyon oda kell majd figyelnünk, mert kontrollálni szeretnék a játékot.

A visszavágó előtt szavazásunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy Olvasóink miként várják a budapesti találkozót. Csütörtök délben 4638 szavazatnál a „Kettős vereség, és a visszavágón kiderül, a Bayer Leverkusen más szint” állt az első helyen (35 százalék), majd az „Itthon összejön szépségtapaszként egy iksz, de a továbbjutásra nincs esély” (17 százalék), a „Sikerül az FTC-nek egy góllal nyerni, de a búcsút nem tudja elkerülni” (14 százalék), a „Kettős vereség, de az FTC meg tudja szorongatni a németeket idehaza” (13 százalék), a „Simán ledolgozza a hátrányát, 90 perc alatt továbbmegy az FTC!” (11 százalék), valamint „A Puskás Arénában két góllal nyer a magyar bajnok, tizenegyesekkel összejön az FTC továbbjutása” (9 százalék) és végül „A Puskás Arénában két góllal nyer a magyar bajnok, tizenegyesek döntenek a Leverkusen javára” (1 százalék) következett.

Az Index Sportcastben két korábbi ferencvárosi játékossal, Dragóner Attilával és Zombori Zalánnal elemeztük a Fradi idegenbeli teljesítményét és esélyeit a hazai visszavágón.

A kezdés előtt bő egy órával a Fradi-tábor aktívabb része már a stadionban hangolt, köszöntötte a Dibusz vezetésével melegíteni kiérkező kedvenceket, hogy aztán a német vendégcsapat játékosaiért már jóval kevésbé lelkesedjen… A hangulat fokozásáról pár perc erejéig Lotfi Begi és Pataky Attila gondoskodott, majd 20.30 órakor a mintegy 150 fős német tábor is jelezte részvételi szándékát, de hangerejüket a hazai szurkolók gyorsan és erőteljesen megkontrázták. Egy hete az odavágón körülbelül kétezer ferencvárosi kísérte el a csapatot… A Puskás Arénában háromnegyed ház várta a mérkőzést, amelyre egészen grandiózus, minden szektorra kiterjedő élő képpel készültek a nézők.

Az FTC kezdőcsapatában az egy héttel ezelőtti összecsapáshoz képest két változás történt: az eltiltott Botka helyét Henry Wingo vette át a védelem jobb szélén, míg a középpályán ezúttal Amer Gojak kezdett, Marquinhost pedig a cserék közé jelölték.

Több mint 50 ezer néző a Puskás Arénában

Komolyabb játék ki sem alakulhatott az összecsapáson, máris vezetést szerzett a Leverkusen. A 3. percben Moussa Diaby a jobb szélen faképnél hagyta Mats Knoestert, és ziccerben Dibusz mellett a kapuba helyezett (0–1). A gyors gól rögtön új hátteret adott a találkozónak, az összesítésben már háromgólos előnyben lévő németek még inkább kedvükre lassíthatták a játékot és válthattak kontrára, miközben a Fradi esélyeit tovább rontotta, hogy Wingo megsérült, és a 13. percben máris cserélni kényszerültek a hazaiak. Egyben hadrendet is váltottak, és az immár három belső védő munkáját a széleken Zachariassen, valamint Adama Traoré segítette.

A félidő derekán óriási egyenlítési lehetőséget szalasztott el a mezőnyben direkt futballt felvállaló FTC, 

egy lecsorgó labda Gojak elé került, aki a gólvonaltól hat méterre a kivetődő Lukas Hrádeckybe rúgta az ajtó-ablak ziccert. Támadásban maradt a Fradi, de a német kapu elé nem tudta felvinni a támadásait, egyszer távoli lövésig jutott el, Ryan Mmaee akkor a kapu fölé bombázott. A 30. percben két vendégjátékos bolondította meg a komplett hazai védősort a tizenhatoson belül, majd Dibusznak kellett védenie. Ezúttal is állt a lábán a Ferencváros – mint a leverkuseni meccs nagyobb részében –, de a közepes iram mellett még így is mintha minden a Bayer kedve és terve szerint alakult volna.

A 35. percben a léc mentette meg a góltól a vendégeket:

Traoré lövése egy német védő bokáján kapott gellert, és Hrádecky ugyan már verve volt, az eredmény nem változott. Egy hete a mérkőzés hasonló időszakában Zachariassen emelésénél segítette ki a léc a németeket… A szünet előtt meg Florian Wirtz próbálkozásánál Dibusz védése a ferencvárosiakat, akik egygólos, összesítésben már háromgólos hátránnyal vonultak pihenőre.

A második félidőt Mitchel Bakker szögletre váltott ziccere vezette fel, majd az 53. percben Jeremie Frimpong zörgette meg a hálót, de miután lesről érkezett a hosszúra, az eredmény nem változott. A hangerővel addig sem adós Fradi-tábor próbált támaszt adni a hazai játékosoknak, de hiába vitték át gyorsan a labdát a középpályán, azokat gyorsan el is veszítették az ellenfél térfelére érve. A Leverkusennek közben minden támadásán „gólszag” érződött, Diaby ismét a rövidet célozva Dibusz segédletével kapufáig jutott.

Az előre húzódó Myenty Abena fejese némi zavart keltett a németeknél – a labda kevéssel szállt a léc fölé –, ettől eltekintve a játékot és a tempót is kontroll alatt tartották a vendégek, ahogyan azt eltervezte spanyol edzőjük, Xabi Alonso. A 77. percben Dibusz és Bakker párbaját ismét előbbi nyerte, amikor látványos vetődéssel mentette a 17 méterről, középről leadott lövést.

A mérkőzés a 81. percben dőlt el,

egy formás német akciónál nem tudott visszarendeződni az FTC, középen Amine Adli kapta a labdát, aki a bal kapufa segítségével növelte csapata előnyét (0–2). A végjáték eseménytelenül telt, miközben a vereségtől és a búcsútól függetlenül a hazai tábor éltette a Fradit.

EURÓPA-LIGANYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓFerencváros–Bayer Leverkusen (német) 0–2 (0–1)Puskás Aréna, 50 675 néző. V.: Soares Dias (portugál)

Ferencváros: Dibusz – Wingo (Marquinhos, 14., Lisztes, 90.), Knoester, Abena, Civic – Vécsei, Esiti – Zachariassen, Gojak (Manner, 78.), A. Traoré – R. Mmaee (Frederiksen, 90.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Leverkusen: Hrádecky – Tapsoba, Tah, Hincapié (Kossounou, 81.) – J. Frimpong (Fosu-Mensah, 81.), Palacios, Andrich (Demirbay, 86.), Bakker – M. Diaby, Azmun (Hlozek, 71.), Wirtz (Adli, 71.). Vezetőedző: Xabi Alonso

Gólszerzők: M. Diaby (3.), Adli (81.)

Továbbjutott: a Bayer Leverkusen 4–0-s összesítéssel

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

2023-03-16T22:01:10Z dg43tfdfdgfd