AZ EDDIGI REKORDNáL 40-NEL TöBB VB-MECCS JöHET 2026-BAN

Már eddig is minden idők legnagyszabásúbb világbajnokságának várhattuk a 2026-os kiírást, ha elfogadják a javaslatokat, akkor pedig az eredeti tervekhez képest is masszív meccsszámemelést láthatunk.

A 2022-es katari világbajnokságon rendezték utoljára 32 csapattal a legjelentősebb nemzetközi futballsorozatot, az 1998-as bevezetéstől kezdve 64 összecsapás végén került ki az aranyérmes.

A 2026-os tornának az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen ad otthont, elsőként indulhat 48 együttes – de még mielőtt nagyon örülhetnénk, az eddigi 13-as európai létszám a 16-os emelés ellenére is csak három pluszgárdát jelent kontinensünkről (16).

Az eredeti elképzelés arról szólt, hogy a 48 együttest 16 hármas csoportba sorolják, és összesen 80 találkozót rendeznek meg.

Ez ugyanakkor olyan aggályokat vetett fel, hogy a sorsdöntő harmadik meccsen egy csapatot kigolyózhatnak a küzdelemből, és bizonyos válogatottak csupán két találkozót játszhatnának a viadal során.

A mostani felvetés szerint viszont 12 darab négyes csoport jöhetne létre, amelyekből az első két helyezett automatikusan továbbjutna (24), hozzájuk pedig a nyolc legjobb csoportharmadik (8) érkezne a 32-es táblára, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódna a viadal.

Mindez pedig azt is jelentené, hogy még az eredeti felvetéshez képest is plusz 24 találkozót, összesen 104-et rendeznének meg a 40 napos viadal során – negyvennel megdöntve az eddigi csúcsot.

A végső helyosztókig (döntő, bronzmeccs) eljutó együttesek az eddigi hét helyett nyolc találkozón lépnek pályára.

Bennfentes hírek szerint a hat konföderáció vezetői találkoztak Gianni Infantino FIFA-elnökkel, és egyikük sem emelt kifogást ez ellen a javaslat ellen, amelyet kedden fogadhatnak el.

(Borítókép: Tom Jenkins/Getty Images)

2023-03-14T12:02:22Z dg43tfdfdgfd