ÉLETE UTOLSó NAGY LEHETőSéGE ELőTT MARCO ROSSI EDZőJE

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott karizmatikus – és sikeres – szövetségi kapitánya játékospályafutása alatt megannyi nagy edzővel dolgozott, de mind közül Marcelo Bielsa volt a legnagyobb. A legendás argentin szakember már 67 éves, és úgy tűnt, számára már nem osztanak több lapot a sportágban, de most szinte biztos, hogy alkalma nyílik egy utolsó nagy dobásra: ő lesz az uruguayi válogatott szövetségi kapitánya!

Marco Rossi kacskaringós játékos-pályafutása során az aztékok földjén is megfordult, a magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya az 1995–1996-os idényben a mexikóvárosi América légiósa volt. Bár csak egy évet játszott a csapatban, ez az egyetlen idény is elegendő volt ahhoz, hogy – akkor már túl a harmincon, a visszavonulással kacérkodva – megfertőződjön az edzői szakma varázsával. Akinek mindezt köszönhette, az Marcelo Bielsa volt, minden idők egyik legnagyobb hatású labdarúgó-szakembere, az América akkori edzője. 

Bielsa annyira a hivatása rabja, hogy meg voltam győződve róla, mániákus őrült az edzőnk – mondta Bielsáról Rossi az Olasz meló Magyarországon című életrajzi könyvében.

Még azzal együtt is, hogy olyan nagyszerű edzővel életemben nem dolgoztam, mint amilyen ő volt. Nem véletlen, hogy El Loco, vagyis az »Őrült« volt a beceneve. Éjjel-nappal tanulmányozta a futballt, videókat nézett. Korábban Guadalajarában dolgozott, az Atlas csapatánál, és ott kidolgozott egy olyan rendszert, amely lehetővé tette, hogy egy év leforgása alatt kilencvenkét városban húszezer fiatal labdarúgót nézzen meg érdemben! Már gyermekkorában annyira belebolondult a futballba, hogy negyven labdarúgó-szaklapra fizetett elő egyidejűleg! – emlékezett egykori mesterére Rossi.

Az olasz tréner ma is Bielsa útját járja: nincs olyan játékos, akit ne ismerne Magyarországon. Hétvégente három-négy élvonalbeli meccset tekint meg a helyszínen, amit pedig fizikai képtelenség személyesen megnézni, azokra segítői, többnyire Cosimo Inguscio és Laczkó Zsolt mennek el. 

De vissza Bielsához! Miután 2020-ban feljuttatta a Leeds Unitedet a Premier League-be, utcát neveztek el róla a yorkshire-i városban. Csakhogy később kudarcok következtek, és 2022. február 27-én, négy egymást követő vereség után menesztették. Azóta, több mint egy éve, munka nélkül volt az „Őrült”. 

De úgy néz ki, most vége a kényszerű szünetnek: sajtóhírek, egészen konkrétan Fabrizio Romano, az olasz transzferguru szerint Bielsa lesz az uruguayi válogatott szövetségi kapitánya.

Amennyiben megállapodás születik a felek között, a 67 éves rosariói szakember – Lionel Messi földije – a 2026-os világbajnokság selejtezőinek végéig lesz a kétszeres világbajnok szakvezetője. Amennyiben pedig kijutnak az észak-amerikai közös rendezésű viadalra, akkor értelemszerűen meghosszabbodik a kontraktus. 

Jellemző egyébként a Bielsa személyét övező már-már irracionális csodálatra, hogy jóllehet Leedsből menesztették, a helyi szurkolók még mindig imádják az argentin menedzsert, és már arról beszélnek a rajongók, hogy a jövőben uruguayi mezben fognak járni Bielsa tiszteletére…

A tréner korábban két ízben dolgozott szövetségi kapitányként: 1998 és 2004 között Argentínát dirigálta, és megnyerték az athéni olimpiát, majd 2007 és 2011 között a chilei válogatottat irányította. 

(Borítókép: Marcelo Bielsa 2021. május 15-én. Fotó: Gareth Copley / Getty Images)

2023-03-31T06:03:51Z dg43tfdfdgfd