AZ OLASZOK EZEN A NAPON VILáGBAJNOKSáGOT éS EURóPA-BAJNOKSáGOT IS NYERTEK MáR

Nem akármilyen napra esik a 2022–2023-as labdarúgó-klubidény csúcsmérkőzése, és aki hisz az ilyen dolgokban, az máris elkezdhet hovatartozástól függően reménykedni vagy aggódni az Internazionale lehetséges BL-győzelme kapcsán.

Ezen a napon ugyan Bajnokok Ligája- (vagy BEK-) finálét még nem rendeztek, ugyanakkor az olasz labdarúgás történetének két rendkívül fontos eseményét is június 10-hez köthetjük.

A squadra azzurra ugyanis 1934-ben épp ezen a napon hódította el eddigi négy világbajnoki címe közül az elsőt. A 89 évvel ezelőtti viadalt hogy, hogy nem, Olaszországban rendezték meg, a házigazda Rómában 7:1-re kiütötte az Egyesült Államokat, majd Spanyolországot 1:1 után megismételt meccsen múlta felül Firenzében 1:0-ra – épp az Inter-legenda Giuseppe Meazza találatával.

Az elődöntőben Ausztria ellen 1:0-ra nyertek az olaszok a San Siróban (ma már Giuseppe Meazza Stadion ugyebár), a római fináléban pedig a csehszlovákok hiába szereztek vezetést Antonín Puc révén a hajrában, Raimundo Orsi hosszabbításra mentette a meccset, Angelo Schiavio pedig aranyérmet eredményező találatot jegyzett a ráadásban.

A második világbajnokság után a harmadik Európa-bajnokság a másik fontos esemény, 1968-ban ugyanis ezt is megnyerték a rendező olaszok. Tegyük hozzá, az UEFA-tagállamok versengéseinek korai szakasza egészen máshogyan nézett ki, mint manapság, hiszen csak a selejtező után talpon maradó négy legjobb vett rajta részt. A csoportkörben Romániát, Svájcot és Ciprust könnyedén (öt győzelem, egy döntetlen, 17:3-as gólarány) előzték meg az olaszok, akik Bulgária negyeddöntős kiejtését követően végül házigazdaként várhatták a final fourt.

Ez sem volt érdekességektől mentes, hiszen a nápolyi elődöntőben a mieinket a negyeddöntőben kétgólos vereség után otthon 3:0-val kiejtő szovjetekkel csaptak össze, és a 120, gól nélküli perc után pénzfeldobással kerültek a döntőbe. Itt a negyeddöntőben a franciákat fogadták, a négy között a friss világbajnok angolokat felülmúló Jugoszlávia érkezett ellenfélül június 8-án Rómában.

De hát ma június 10. van...

Nem zavarodtunk bele a napokba, történt ugyanis, hogy a fináléban az angolok ellen is eredményes Dragan Dzajics góljára a végjátékban Angelo Domenghini felelt, ez pedig két nappal később megismételt döntőt eredményezett.

Június 10-én már az olaszok felülkerekedtek, Gigi Riva és Pietro Anastasi bő fél óra alatt eldöntötte az aranyérem sorsát (2:0).

Az olaszok a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott Eb-ig ezt az egy sikerüket tudták felmutatni a kontinenstornán, akkor azonban épp Angliában, a házigazda ellen ülhettek fel Európa trónjára.

Most tehát a két legnagyobb válogatott esemény után a legfontosabb klubsorozatban is érdekeltek június 10-én a fináléban az olaszok, ha a múltból indulunk ki, jó előjelekkel készülhetnek, mi pedig egy hosszan tartó ütközetre. Egy biztos, itt újrajátszás nem lesz, legfeljebb tizenegyesekig megy a finálé.

De ki nyer?

BAJNOKOK LIGÁJA

DÖNTŐ

Manchester City (angol)–Internazionale (olasz)

Isztambul, Atatürk Olimpiai Stadion. V: Sokolnicki (lengyel). 21.00 (TV: M4 Sport)

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Manchester City:  Ederson – K. Walker, Dias, Aké – Stones, Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish – Haaland.  Menedzser:  Pep Guardiola

Inter:  Onana – Darmian, Bastoni, Acerbi – Dumfries, Barella, Calhanoglu, Brozovic, Dimarco – L. Martínez, Dzeko.  Vezetőedző:  Simone Inzaghi

2023-06-10T11:34:40Z dg43tfdfdgfd