ÍGY TENNé SZOROSABBá AZ F1-ES MEZőNYT AZ ALFA ROMEO CSAPATFőNöKE

A 2021-ben bevezetett költségsapka szerint papíron ugyanakkor összeget fordíthat minden csapat az autója fejlesztésére, azonban 2023-ban ugyanúgy megvannak az F1-es mezőny topcsapatai a középmezőny előtt.

Azt már mindenki elvetette, hogy a szezont domináló Red Bull előnyét egy technikai szabályváltoztatással tüntessék el a 2023-as szezon után/alatt, de a hamarosan új életre készülő Alfa Romeo úgy érzi, hogy a szabályalkotóknak nagyobb szabadságot kéne adnia a kisebb csapatoknak az infrastruktúrájuk fejlesztésére.

A költségsapkára vonatkozó szabályok alatt az összes csapat azonos összeget költhet tőkebefektetésre, a Williams csapatfőnöke, James Vowles pedig már jelezte, hogy az erőforrásokra vonatkozó költségsapkához hasonlóan – ahol az új gyártók többet költhetnek a felszerelésekre. Hasonló megoldást szeretne látni Alessandro Alunni Bravi is, aki hivatalosan idén a csapatfőnök nélküli csapat képviselője.

„A költségsapka bevezetése nagyon pozitív volt a sport szempontjából, annyira, hogy az erősorrendet már nem a csapatok költségvetése, hanem az infrastruktúrájuk minősége határozza meg” – nyilatkozta Alunni Bravi a Mundo Deportivónak.

„A különböző csapatok infrastruktúrájában azonban nagy eltérés van. A topcsapatok az elmúlt 20 évben korlátlanul tudtak költekezni, és a legmodernebb technológiával és létesítményekkel szerelték fel magukat, amelyek mennyiségi és minőségi szempontból össze sem hasonlíthatók a többi csapatéval.”

„Ha valóban el akarunk jutni oda, hogy mindenki számára lehetőséget teremtsenek a sportban arra, hogy legalább a dobogós helyeket megcélozhassa, akkor véget kell vetnünk ennek a nagyok és kicsik közötti strukturális különbségnek.”

„Lehetővé kell tenni, hogy a kisebb csapatok, amelyek eddig nem a költségvetési limit plafonján költekeztek, elvégezhessék ezeket a fejlesztéseket, nem azért, hogy megelőzzék a nagyokat, hanem azért, hogy legalább utolérjék őket, mert ma ezeket a nagy költségű beruházásokat a szabályozás korlátozza. Ez egy nagyon fontos dolog, és ez az az elem, ami a legnagyobb változást érheti el azért, hogy ne csak 3 csapat harcolhasson a győzelmekért.”

Fontos megjegyezni, hogy Alunni Bravi könnyen kampányol ezért a módosításért, hiszen az Audi az idei szezonnal kezdve felvásárolja a Saubert, a német márka győzelmi esélyei pedig nem a csapat pénzügyi erőforrásain múlik majd.

A Red Bull ezt a csapatot követi figyelemmel: ki érheti utol az idei szezon domináns alakulatát?

2023-06-09T14:58:50Z dg43tfdfdgfd