30 éVE HUNYT EL SENNA: VERSENYZő, BAJNOK, LEGENDA

A május 1-je hazánkban egyfajta ünnepnap, de Forma–1-es körökben talán még inkább az, hiszen évről évre megünnepeljük Senna hihetetlen örökségét és mindazt, amit hátrahagyott ebben a csodálatos sportágban.

Bár a brazil pilóta története alapvetően tragikusan ért véget, mégis mindenki örömmel gondol vissza rá, ha feleleveníti, mit adott ő a Forma–1-nek és a motorsportnak azon évek alatt, amikor a mezőnyt erősítette.

Elég csak belegondolni az 1984-es debütálásába, felidézni a Tolemannel futott hihetetlen monacói futamát, a Lotusnál aratott futamgyőzelmeket, a McLarennel elért bajnoki sikereket, az Alain Prost elleni rivalizálást, vagy azt, amikor az utolsó wokingi szezonjaiban sokszor erőn felül próbálta tartani a lépést a Williams világverő autóival, és sokszor így is ő jött ki győztesen a párharcból.

Ayrton Senna, McLaren MP4/6

Fotót készítette: Sutton Images

Ezt követően aztán ő maga is csatlakozott Frank Williams csapatához, 1994-ben viszont minden megváltozott. A Forma–1 szabályai is jelentősen átalakultak, és a korábbi években technikailag csúcsra járatott versenyautók hirtelen visszamentek az időben, így egy jóval nyersebb és mondhatni egyszerűbb sportot kaptunk, ahol a pilóták szerepe még inkább kidomborodhatott.

Senna képességei kapcsán pedig senkinek sem lehetett kétsége, hiszen az akkor már 34 esztendős pilóta számtalanszor bizonyította, hogy sokan miért tartják őt a mai napig a valaha volt legjobb versenyzőnek. A számok persze csak számok, és Senna számait azóta jó néhányan túlszárnyalták már, sok tekintetben azonban nem lehet őt felülmúlni.

És bár az élete azon a bizonyos május 1-jei napon hús-vér valójában sajnos véget ért, az azóta eltelt 30 év nagyon is megmutatta, milyen szinten sikerült neki felülmúlnia és túllépnie a Forma–1-es versenyzői mivoltán, hiszen most, három évtizeddel a szörnyű események után is világszerte milliók róják le előtte a tiszteletüket, és világszerte milliók emlékeznek arra, milyen nagyszerű versenyző és ember volt.

Az pedig szintén egyértelmű, hogy ez a következő 30 évben sem fog változni, és a sportvilág számára ő egy felejthetetlen karakter marad. „Nem fogják őt elfeledni, mivel annyira jó és annyira karizmatikus volt, túl sok ember kedvelte őt, és olyan sokak szívébe lopta be magát a személyiségével” – mondta Senna régi gokartos csapattársa, Terry Fullerton, miközben az F1 világa most, 30 évvel a halála után megemlékezik Sennáról, a versenyzőről, a bajnokról, a legendáról.

A statue tribute to Ayrton Senna

Fotót készítette: Mark Sutton / Motorsport Images

2024-05-01T12:42:33Z dg43tfdfdgfd