A 2023-AS SZEZON EDDIGI öT LEGNAGYOBB MEGLEPETéSE

Max Verstappen és a Red Bull ugyan alapvetően dominálja ezt az idényt, hiszen a holland már öt futamgyőzelemnél tart, így is volt már bőven érdekesség a szezont tekintve, szóval lássuk, kik nyújtottak eddig a vártnál pozitívabb eredményt.

A 2023-as év legnagyobb meglepetése minden bizonnyal az Aston Martin teljesítménye. A csapat már régóta dolgozik azon, hogy valahogy bekerüljön az élmezőnybe, ennek érdekében pedig mindent meg is tesznek, köszönhetően a komoly befektetéseiknek. A tavalyi szereplésüket látva azonban vélhetően kevesen gondolták azt, hogy idén az élmezőnyben találják magukat.

Fernando Alonso kezei között az AMR23-as dobogóra esélyes autóvá lépett elő, a spanyol pedig ötször más pezsgőzhetett is. A kérdés most csak az, hogy a szezon egészében is végig tudják-e vinni ezt a sebességet, és képesek lesznek-e harcolni a Ferrarival és a Mercedesszel.

A következő meglepetést talán pont meglepő módon, de Lewis Hamilton szolgáltatta idén. A hétszeres bajnok nehéz 2022-es évet teljesített a szenvedős Mercedesszel, George Russell pedig több pontot tudott szerezni nála összesítésben, ráadásul az istálló egyetlen sikerét is ő jegyezte.

Hamiltonon ezek után volt némi nyomás, de a rutinos brit kezdi megtalálni régi önmagát, két második pozícióval rendelkezik, és már sokkal jobban érzi magát a Monacóra átalakított W14-ben. Ez pedig talán a szezon későbbi pontján lehetővé teszi majd számára, hogy ismét futamgyőzelmet ünnepelhessen, 2021 után először.

A következő meglepetéseket a mezőny ázsiai különítménye szállította eddig. Mind Juki Cunoda, mind pedig Csou Kuan-jü remekül teljesít ebben az esztendőben. A japán esetében az első két, változó teljesítményt hozó szezon után elmondható, hogy úgy megy, mintha kicserélték volna.

Kiegyensúlyozott és gyors, pedig az AlphaTauri idei autója nem sikerült valami fényesen, ő viszont állandóan ott van vele a pontszerzés környékén, és ha nem lett volna pár balszerencsés esemény, akkor még többször férhetett volna be a legjobb tízbe.

Ami pedig Csou-t illeti, neki sincs könnyű dolga, hiszen az Alfa Romeo autója sem hozza az elvártakat, de a kínai versenyző mégis nagy kedvvel és erősen vezet. Eddig négy pontot tudott szerezni, és lassacskán elmondható, hogy egyenlő ellenfele csapaton belül Valtteri Bottasnak, amit nem feltétlenül lehetett tőle várni.

Végül, de nem utolsósorban pedig ott van a Williams. A grove-i alakulat ugyan nem lépett előre hatalmasat tavalyhoz képest, de Alex Albon kezei között már többször is bekerültek a Q3-ba, és egyszer már pontot is sikerült szerezniük.

Az viszont összességében elmondható velük kapcsolatban, hogy azért jóval gyakrabban tudnak bekapcsolódni a középmezőny öldöklő csatájába, néhány probléma nélkül pedig akár ők is több ponttal rendelkezhetnének.

Adrian Newey, a Red Bull technikai zsenije kifejtette, miért tartja Verstappent tökéletes versenyzőnek.

2023-06-10T18:59:08Z dg43tfdfdgfd