A CSAPATOK TáMOGATJáK, HAMAROSAN NAGY VáLTOZáS JöHET A FORMA-1-BEN

Ahogy arról a Motorsport.com a Kínai Nagydíj előtt exkluzívan beszámolt, már tárgyalnak arról az F1-es csapatok az FIA-val és a FOM-mal, hogy 2025-re felülvizsgálják a jelenlegi pontrendszert, és a top 10 helyett a top 12 helyezésért járjon pont.

Az azzal kapcsolatos aggodalmak közepette, hogy az első 10 helyet általában a top 5 istálló sajátítja ki, ezzel nagyban befolyásolva a középmezőny küzdelmét, a héten az F1-es Bizottság ülése elé kerül a pontrendszer megváltoztatására vonatkozó javaslat.

„Azt hiszem, ez is egy olyan dolog, amikor le kell futtatni a számokat, elemzéseket kell végezni, és fel kell tenni a kérdést, hogy milyen változás történne valójában. Tehát pártatlan vagyok a kérdésben.”

A középmezőnyben csatázó istállók különösen várják a pontrendszerben történő változtatást, erről beszélt az RB csapatfőnöke, Laurent Mekies is a Motorsport.com-nak:

„Természetesen támogatni fogom a javaslatot. Többé nincsenek kiscsapatok. Hat autógyártó van az F1-ben, plusz a Red Bull Racing, szóval olyan, mintha hét topcsapat lenne. Még az utolsó öt csapat is nagy szervezetnek számít, és nagyon nehéz megmagyarázni a külvilágnak, a partnereinknek és a rajongóinknak, hogy egy olyan 11. helyért harcolunk, ami nem is ér pontot.”

„Ha megnézzük, mennyire versenyképes a top 5 csapat, és hogy reálisan milyen szinten vannak az autók, akkor a verseny nagy részében teoretikusan nulla pontért harcolunk, ami szerintünk nem helyes.”

Még több F1 hír:Wolff Verstappennek hízeleg – Horner nem hagyta annyiban

„Azt is gondoljuk, hogy ez jobban érdem alapú rendszer lenne, mert ha a 12. helyig pontot szerzel, akkor elkerülöd azt a lehetőséget, hogy ha valami elképesztő dolog történik, és valaki az esőben az 5. vagy a 4. lesz, akkor az azt jelenti, hogy a többiek 10 futamig otthon is maradhatnak.”

„Úgy gondoljuk, minden szempontból előnyös lenne a változtatás, gyakorlatilag nincs hátránya, szóval remélhetőleg be fogják vezetni.”

A Haas csapatfőnöke, Komacu Ajao is hasonlóan látja a dolgot, és szerinte a szurkolók és a csapatok számára is előnyös lenne a javasolt pontrendszer:

„Mi lenne a hátránya? Jelenleg három csapat áll nulla ponttal, ami szerintem nem tesz jót a sportnak. Ha a 11. és a 12. hely is pontot érne, akkor kevesebb embernek lenne nulla pontja.”

„Szóval szerintem ez egyértelműbb lenne a szurkolók számára és a csapatban dolgozók motivációja szempontjából is. Sokkal jobb, ha a 12. helyért 1, a 11. helyért 2 pont járna, mert az már egy jutalom lenne” – véli a japán.

Eközben Russell figyelmeztette a Mercedest a kínai válság után, míg Rosberg kritizálta Norris hozzáállását.

Az új, javasolt F1-es pontrendszer

Pozíció

Jelenlegi pontok

Javasolt pontok

1

25

25

2

18

18

3

15

15

4

12

12

5

10

10

6

8

8

7

6

6

8

4

5

9

2

4

10

1

3

11

0

2

12

0

1

Leggyorsabb kör

1  (csak a top 10-ben végzőknek)

1  (csak a top 12-ben végzőknek)

2024-04-22T09:52:34Z dg43tfdfdgfd