A MCLARENNEK ELEGE VAN MAGNUSSEN "ELFOGADHATATLAN" VISELKEDéSéBőL, ELTILTáST AKARNAK

A Szaúd-Arábiában már látott taktikáját megismételve Magnussen feltartotta középmezőnybeli riválisait, hogy csapattársát, Nico Hülkenberget pontokhoz segítse a szombati sprinten Miamiban. Ezúttal négyszer is elhagyta a pályát, hogy ne előzzék meg, végül 35 másodpercnyi büntetést kapott, de a pozícióját így is megtarthatta, míg Hülkenberg könnyedén begyűjtötte a hetedik helyért járó két pontot.

Később Magnussent sportszerűtlen magatartásért beidézték a versenybírók, de nem kapott további büntetést. Stella ezzel vehemensen vitatkozik, szerinte a dán versenyző visszatérő viselkedése miatt az FIA-nak lépnie kell és módosítani a szabályokon:

„Az eset egy olyan viselkedésmintát tükröz, ahol valaki szándékosan kárt okoz egy versenytársában, ugyanazon versenyen és szezonon belül többször. Hogy lehetnek a büntetések halmozódóak? Súlyosbodónak kellene lenniük. Nem úgy kellene lennie, hogy öt meg öt meg öt az tizenöt. Öt meg öt meg öt után haza kéne menned a családhoz egy hétvégére és elmélkedni a sportszerűségről.”

„Teljességgel elfogadhatatlan. Nincs értelme sportolói szempontból és azonnal változtatni kell rajta. Ha nem vagy pontszerző, semmin sem változtat, ha kapsz húsz másodpercet, de a versenytársak futamán, akikben kárt okozol, akiket szándékosan és folyamatosan kiveszel a versenyből, nagyon is változtat.”

A Motorsport.com kérdésére, hogy volt-e magyarázat, miért nem léptek ez ügyben Szaúd-Arábia után, Stella úgy felelt: „Nem hiszem, hogy van rá okuk, gondolom őket is meglepte, hogy megismétlődött a dolog. Biztos vagyok benne, hogy megvizsgálják az ügyet és előterjesztenek valamit. Remélhetőleg hamarosan szabály vagy előírás lesz belőle, amit a versenybírók alkalmazhatnak.”

Az egyik megoldás az lehet, hogy a versenyirányítás maga utasítja a versenyzőket a helyek visszaadására és így nem a csapatra bízzák, hogy bevállalják a bokszutca-áthajtásos büntetést. Norris úgy látja: „Minket, mint pilótákat erre kérnek, ők viszont nem akarják visszaadni. Ez a mi felelősségünk.”

Csapattársa, Oscar Piastri mindeközben arra mutatott rá, hogy a helyek visszaadásának kötelezővé tétele is problémás, még ha úgy is érzi, hogy a Magnussenéhez hasonló „pofátlan” helyzetekben egyértelműnek tűnhet:

„Vannak olyan helyzetek, melyekben nehéz visszaadni a helyet. Mondjuk, hogy megelőzöl valakit és az FIA arra kér, hogy add vissza a pozíciót, ezzel pedig több helyet is buksz. Így is igazságos lenne? Az ő helyzetében persze nyilván minden megoldódna, ha az FIA szólna, hogy adja vissza a helyét, vagy áthajtásos büntetést kap. Ha ezt tudod, akkor inkább visszaadja a helyét.”

„Ha tíz centivel letérsz a pályáról és a TV-ben nem is egyértelmű, vagy ha így a világ legnagyobb előzését mutatod be, akkor a nézők azt fogják mondani, hogy ez túl kemény volt. Nagyon nehéz ezt eltalálni, de ha pofátlan a dolog, akkor az FIA-nak közbe kellene tudnia lépni. A tény, hogy ez nem az első alkalom és a pilóta nyíltan vállalja, hogy megérdemli a büntetést és a csapatért csinálta, ez nekem nem jön le jól.”

2024-05-05T13:43:20Z dg43tfdfdgfd