A NéMET VáLOGATOTT KöNNYEDéN áTGáZOLT A MAGYAROKON – öTGóLOS VERESéG DüSSELDORFBAN

A Julian Nagelsmann vezette német válogatott vendégeként, Düsseldorfban kezdte meg a Nemzetek Ligája 2024-25-ös idényét a magyar válogatott. A sorozat legutóbbi kiírása máig gyönyörű emlékeket idéz fel a csapat minden szurkolójában, de a szövetségi kapitány, Marco Rossi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón leszögezte, a legutóbbi szereplés – amikor is a nemzeti tizenegy az olaszok mögött, de a németeket és az angolokat megelőzve az NL-halálcsoport második helyén zárt – nem cél, de álomként megfogalmazható.

Rossi a Németország elleni Eb-csoportmeccshez képest – amelyen Magyarország 2–0-s vereséget szenvedett – két helyen változtatott a csapatán, Bolla Bendegúz helyett Loic Nego kezdett, míg Fiola Attila helyét a Parmánál remeklő Balogh Botond vette át a védelem jobb oldalán.

Bátran kezdett a magyar válogatott, a 3. percben Szoboszlai Dominik máris egy veszélyes beadással jelentkezett. A Liverpool légiósa pár perccel később aztán már a magyar kapu torkából mentett Jonathan Tah kiváló fejesét követően. A vendégcsapat első kísérlete Kerkez Milos nevéhez fűződött, de a lövés jócskán elkerülte a kaput. Kiegyenlített játékkal telt el az első negyed óra.

A magyarok – főleg a bal oldalon – pontos labdakihozatalokkal rukkoltak elő, de nem tudtak az ellenfél védővonala mögé jutni. Nem úgy, mint a házigazda, amely egy védelmi megingás után ziccerbe került, de Gulácsi Péter bravúrral védte Niclas Füllkrug lövését. Kezdték átvenni az irányítást a németek, és a 27. percben Florian Wirtz, David Raum és Jamal Musiala egy gyönyörű és gyors támadás végén sakk-matt-helyzetbe hozták Füllkrugot, aki közelről nem hibázott, 1–0.

A következő sansz Sallai Roland előtt adódott, de Kerkez beívelését követően kapásból nagyon fölélőtte a játékszert. De csak pillanatokra enyhült a német nyomás, hiszen Kai Havertz kapufát fejelt. Az Arsenal támadójának újabb helyzete zárta le az első játékrészt. Egygólos német előnynél vonultak szünetre a felek. Magabiztosan, fölényben játszottak Nagelsmann „fiai”.

Nem járt gólveszéllyel a második játékrész legelején a magyar labdabirtoklás. Az 55. percben Dárdai Márton becsúszására volt szükség Havertz beadásánál, nem sokkal később viszont Robert Andrich mentett egy nagyot a helyzetbe kerülő – csereként érkezett – Bolla Bendegúz elől. Ez volt a piros mezesek eddigi legnagyobb sansza. A magyar szöglet után azonban se perc alatt német ziccer alakult ki, Jamal Musiala egyedül sprintelhetett a labdával Gulácsi kapuja felé. Sem ő, sem pedig a menteni próbáló Bolla és Nagy Ádám nem tudta megállítani a Bayern München sztárját, aki az 57. percben hat-hét méterről betalált, 2–0.

Az egész meccsen fickándozóWirtz kilenc percre rá már háromgólosra növelte a házigazdák előnyét, a Leverkusen üdvöskéje tizennégy méterről Willi Orbán lábai között lőtt a hálóba, 3–0. Folytatódott Havertz balszerencséje, a németek hetese a 72. percben másodszor is kapufát lőtt, miután Gulácsi hárított egy erős lövést, amit Raum eresztett el. Ekkor már Nagy Zsolt és Ádám Martin is a pályán volt, később pedig Csoboth Kevin is beállt.

De egy német cserejátékos,Aleksandar Pavlovic lőtte be a meccs negyedik gólját, egy bántóan simán kipasszolt támadás végén, a 77. percben már 4–0 volt a hazaiaknak. Majd pedig Havertz balszerencséje is véget ért, miután a 81. percben értékesítette a kiharcolt büntetőjét, 5–0.

Clément Turpin 90+1 perc után vetett véget az összecsapásnak, amely tehát 5–0-s német sikert hozott. Wirtzék az első félidőben is gyorsabbak, pontosabbak, jobbak voltak Szoboszlaiéknál, a második negyvenöt percben pedig kíméletlenül átgázoltak a magyar válogatotton, amelynek védelme nem teljesített jól, és túl nagy falat volt nekik az ellenfél magas minőséget képviselő támadószekciója.

A csoport másik mérkőzésén Hollandia 5–2-re legyőzte Bosznia-Hercegovinát, így az első játéknap után a németek vezetnek a hollandok és a bosnyákok előtt. A magyar csapat sereghajtóként várhatja a második kört, amelyben kedden este Bosznia-Hercegovinát fogadják a Puskás Arénában.

2024-09-07T21:13:27Z dg43tfdfdgfd