ERRE FIGYEL MINDEN SPORTIMáDó, HAMAROSAN NAGY DöNTéS SZüLETIK

A Magyar Labdarúgó-szövetség a 2026-os vagy a 2027-es labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét hozná a fővárosba. Ehhez már megkapták a kormányzati garanciát is. A győztes pályázatról májusban dönthet az UEFA. Fürjes Balázs szerint a magyaroknak és a Puskás Arénának minden esélye megvan arra, hogy a Bajnokok Ligája döntőjének házigazdája legyen.

Mint korábban megírtuk, a kormány támogatja, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség megpályázza a 2026. évi, illetve a 2027. évi UEFA Bajnokok Ligája döntőjének a megrendezését. A kabinet vállalja is azokat a garanciákat, amelyeket az UEFA követel. Erre azért volt szükség, mert a Bajnokok Ligája-döntő érvényes pályázatának feltétele, hogy a kormány képviselője – jelen esetben a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf – felhatalmazást adjon az UEFA által megkövetelt és megfogalmazott nyilatkozatok aláírására.

Minden esély megvan arra, hogy Magyarországon rendezzék a BL-döntőt

A következő lépés az UEFA döntése a győztesről, amire májusban kerülhet sor. Korábban Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja a közösségi oldalán érvelt amellett, hogy Magyarországnak minden esélye megvan a pályázat elnyerésére. 

  • A Puskás Aréna (tervezte: Skardelli György) Európa egyik legújabb, legszebb és legkorszerűbb UEFA 5 csillagos stadionja.
  • Az MLSZ és a Puskás Aréna csapata pedig kitűnőre vizsgáztak az UEFA 2020 Európa-bajnokság, BL- és EL-meccsek, az idei Európa Liga-döntő, a Szuperkupa, a válogatott meccsek megrendezésekor.
  • Budapest remek házigazda volt mindig

– sorolta Fürjes, megjegyezve, hogy „a jó munkának beérik a gyümölcse: 2026-ban vagy 2027-ben biztosan UEFA férfi Bajnokok Ligája-döntőt rendezhetünk a Puskásban”. A Puskás Aréna 2019-es átadása óta adott már otthont Európa-liga-döntőnek tavaly, de Európai Szuperkupa-mérkőzésnek és Európa-bajnoki találkozóknak is.

Még dubaji stadiont is előz a Puskás

Fürjes még tavaly beszélt arról, hogy a meghirdetett 2026–27-es két BL-döntőre ketten pályáztak: Magyarország és Olaszország. „Az olaszoknak jelenleg azonban nincs a pályázatnak megfelelő stadionjuk, azaz még a korábbi időpont, 2026 is reális lehet számunkra” – világított rá még tavaly júliusban. Fürjes érvelését erősíti, hogy

a Puskás Aréna 2020-ban elnyerte a legszebb sportlétesítmény különdíját a Prix Versailles építészeti díjkiosztón.

A Puskás Aréna olyan létesítményeket előzött meg a versenyben, mint a Tottenham Hotspur új stadionja, a moszkvai VTB Aréna vagy a dubaji al-Maktúm Stadion. 

Az új Puskást magyarok tervezték, magyarok építették, a felépítése három éven át tizenötezer magyar embernek adott munkát, tizenötezer család megélhetését biztosította. Mindannyian büszkék lehetünk erre a teljesítményre – ez a mi nagy, közös sikerünk

– mondta a díj elnyerését kommentálva Fürjes. Emellett a szakmai zsűri döntése alapján a Puskás Aréna közönségtájékoztató, látogatóterelő vizuális jelrendszere kiérdemelte a nemzetközi kreatívszakma Oscarját, a Red Dotot 2020-ban. A létesítményt a Stadium Database szakportál közönségszavazásán a 2019-es Év stadionjának választották, a zsűri voksolásán holtversenyben a második helyen végzett.

(Borítókép: Puskás Aréna. Fotó: Huszti István / Index)

2024-04-09T13:47:54Z dg43tfdfdgfd