EZéRT TUDJáK LEVADáSZNI A RED BULL SIKERKOVáCSAIT A RIVáLIS CSAPATOK

A Red Bull óriási előnnyel dominálja a Forma-1 2022-ben kezdődő új ground effect korszakát, így nem meglepő, hogy a rivális csapatok megpróbálják elkapkodni az istállós sikereiért felelős mérnököket: az Aston Martin már tavaly megszerezte Dan Fallowst, a Red Bull egykori vezető aerodinamikai mérnökét, a McLarennél hamarosan munkába áll Rob Marshall, a Ferrari pedig éppen Pierre Waché szerződtetésén dolgozik, és „túszcserét” próbál kikényszeríteni az AlphaTaurihoz tartó Laurent Mekies elengedésével.

Christian Horner már utalt rá, hogy a költségsapka alatt nem tudnak versenyezni a mérnökeik új állásajánlataikkal, Nico Rosberg pedig előszeretettel beszél élő adásban is olyan érzékeny témákról, amelyeket a csapatok szeretnének titokban tartani.

„Én azt hallottam, hogy az Aston Martin megnégyszerezte Dan Fallows fizetését és kapott Aston Martin részvényeket is” – mondta a Sky Sportson a 2016-os világbajnok. „A csapatok le akarják igazolni a Red Bull legjobb mérnökeit, ez teljesen normális a Forma-1-ben, mindig ez van.”

Az Aston Martin természetesen nyilvánosan nem fogja közzétenni, hogy mennyiért sikerült megszerezniük Fallowst, de a Motorsport-Total értesülései szerint bőven 1 millió euró fölötti éves fizetést adtak a sztármérnöknek, és valóban kapott Aston Martin Lagonda részvényeket.

A költségsapka szabályai szerint egy csapatban a három legjobban fizetett alkalmazott esik kívül a költségsapkán, a Red Bullnál ez Christian Horner, Adrian Newey, és minden bizonnyal a csapat technikai igazgatója, Pierre Waché.

Horner szerint nem kérdés, hogy a Red Bull mérnökeire pályázó csapatok a legjobban fizetett alkalmazottakká teszik a kiszemelt célpontjaikat.

„Amekkora ajánlatot tett a McLaren Robnak, nem meglepő, hogy a váltás mellett döntött” – nyilatkozta többek között a Motorsport.com-nak Horner. „Valószínűleg a költségsapkájuk felét felemésztette a szerződtetése.”

„A helyzet jelenleg a következő: vannak olyan munkavállalóink, akik nagyon sokat tettek a csapat sikeréért, és nem akarjuk elengedni őket. Ugyanakkor hasonló összegért foglalkoztathatunk 10, fiatal és sikeréhes mérnököt is. Folyamatosan mérlegelnünk kell, hogy mikor milyen megoldást válasszunk.”

Christian Horner elmondása szerint nem mindig válnak el ilyen békésen a csapatot váltó mérnökeiktól, mint Rob Marshalltól.

2023-06-10T09:29:00Z dg43tfdfdgfd