EZéRT VOLT AKKORA HUZAVONA NORRIS ELSő HELYET éRő KöRE KöRüL

Az eső az eleve csúszós sanghaji aszfaltot még sikamlósabbá tette, így a péntek délutáni sprintkvalifikáció utolsó részében több kicsúszás volt, Max Verstappennek két körét is elvették, Charles Leclerc pedig a falat is lekoccolta.

A McLaren versenyzője, Norris szerezte meg a pole-t, de csak azután, hogy rövid ideig törölték az erre érdemes körét. Mielőtt ugyanis ezt a kört megkezdte volna, Norris elhagyta a pályát a nehéz utolsó balkanyarban, jobb oldali kerekeivel még a kavicságyat is megkóstolta.

Az FIA reflexből törölte azt a kört és ahogy az utolsó körökben szokás, a rendszer a következőt is elvette, az utolsó kanyarok pályaelhagyással ugyanis a pilóták általában jobban gyorsíthatnak ki, ezzel előnyt szerezve.

Ez a megszokott eljárás, a versenyirányításnak azonban hamar leesett, hogy Norrisnak nem származott előnye ebből, a McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella szerint eleve három tizedes hátrányból indította a kört, így manuálisan visszaállították a kört és a brit pole pozícióját.

Amennyiben valóban előnyt szerzett volna, vagy az eseményhez kiadott iránymutatásban külön kiemelték volna, hogy minden ilyen köridőt töröltek, nem így történt volna, azonban a kavicságy az utolsó balosban, eleve szinte lehetetlenné teszi az ily módon történő előnyszerzést.

2024-04-19T13:01:20Z dg43tfdfdgfd