FéLSZáZ éVE NEM LáTOTT FUTBALLBRAVúRT HAJTHAT VéGRE A FERENCVáROS AZ NB I úJ IDéNYéBEN. RAJT KORA ESTE

Július 26-án, pénteken két mérkőzéssel rajtol az élvonalbeli magyar labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 2024–2025-ös idénye. A címvédő Ferencváros toronymagas favoritja a bajnoki címnek, az FTC sorozatban hetedszer nyerhetné meg az NB I-et, ezt a bravúrt legutóbb az Újpest hajtotta végre 1969 és 1975 között (Újpesti Dózsa néven). Ha már szóba kerültek a negyedik kerületiek, a Megyeri úton nagy változások történtek, és ugyanez igaz a Fehérvárra – a Mol az utóbbit hagyva lett az előbbi főszponzora.

Az NB II-ből a Nyíregyháza és a Győr jutott fel, pénteken utóbbi éppen a Szpari vendége lesz az első fordulóban. Az NB II-es pontvadászatot magabiztosan behúzó Nyíregyháza igyekezett egyben tartani a nyerő magot, közben pedig megszerzett hét új játékost.

A Győr már az elmúlt szezonban is a légiósokra támaszkodott, a keretében 19 olyan labdarúgó található, aki nem Magyarországon látta meg a napvilágot. A két újoncnak egy célja lehet, valahogy megragadni az élvonalban.

Új időszámítás Újpesten és Székesfehérváron

Idén februárban megszületett a megállapodás a Mol Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között, aminek értelmében a Mol-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerzett az Újpest FC-t üzemeltető Kft.-ben, amivel eldőlt, hogy új korszak kezdődik a magyar labdarúgásban.

A Megyeri úton gyorsan sepregetésbe kezdett az új seprű, nagy átalakuláson esett át a lila-fehérek játékosállománya.

Ratatics Péter elnök június végén arról beszélt, hogy az Újpest FC-nél az első csapat keretének több mint ötven százalékát magyar játékosok kell hogy alkossák, a keret nyolcvan százalékának harminc év alattinak, negyven százalékának pedig huszonöt év alattinak kell lennie.

Az elmúlt években az utánpótlás nem egységesen működött az Újpest FC és az UTE között, ám ezt a problémát is sikerült áthidalni. A klubot úgy vettük át, hogy nem volt játékosmegfigyelő és videóelemző sem, ami Magyarországon is elfogadhatatlan, a nemzetközi szintről nem is beszélve. A szisztematikus, profi munka elkezdődött, de nem lehet azonnali eredményt várni

– hangsúlyozta az elnök.

A június 14-én kinevezett új edző, Bartosz Grzelak (aki éppen a Fehérvártól érkezett) azt mondta, pozitív a légkör Újpesten, így minden adott a minőségi munkához.

A negyedik kerületben hároméves cél, hogy a csapat – amely a 2023–2024-es kiírásban a tizedik helyen végzett – a dobogóért harcoljon, és öt éven belül jusson ki a nemzetközi porondra.

A Mol tavaly nyáron jelentette be, hogy 13 év után nem finanszírozza tovább a Fehérvár FC-t. A fehérvári labdarúgócsapat 2010 és 2023 között háromszor lett bajnoki aranyérmes (2011, 2015, 2018), egyszer a Magyar Kupát (2019), kétszer pedig a Szuperkupát (2011, 2012) is elhódította.

A klubtól Grzelak mellett két játékos (Bese Barnabás, Gergényi Bence) is átment az Újpesthez, és állítólag Fiola Attila is követheti őket.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy Székesfehérváron megszűnnek a kirívóan nagy fizetések. A Mol kiszállásával tehát nem tudnak nagy fizetést ajánlani a kiszemelt játékosoknak, a folyamat eredményeként fiatal magyar labdarúgókkal tölthetik fel a keretet, akik kevesebb pénzért is aláírnak.

Szeptemberig még sok változás történhet

A Debrecen Batik Bencével és Arandjel Sztojkoviccsal erősített, utóbbi több mint kétszáz meccset húzott le a szerb első osztályban, egyszer a szerb válogatottban is játszott. A Diósgyőrnél, a Kecskemétnél és a Zalaegerszegnél is nagy volt a jövés-menés, az ezüstérmes Paks és a bronzérmes Puskás Akadémia csendesebben készült fel az új idényre.

Természetesen nagy meglepetés lenne, ha nem a címvédő Ferencváros lenne a bajnok, a Fradi kiemelkedik az NB I-ből minden tekintetben. Mint említettük, az FTC sorozatban hetedszer lehet bajnok. Ebben a kategóriában a rekorder MTK 1915 és 1925 között tíz alkalommal nyert, az Újpesti Dózsa 1969 és 1975 között hétszer, bár 1970 tavaszán csupán félidényes pontvadászatot rendeztek.

A népligetiek Gruber Zsombor mellett új légiósokat is igazoltak. Varga Barnabás még nem lesz bevethető az Európa-bajnokságon elszenvedett súlyos fejsérülése miatt, őt Alekszandar Pesics pótolhatja, amíg a magyar válogatott támadó vissza nem térhet a pályára.

Az átigazolási időszak augusztus 31-ig tart, aznap éjfélig még változhatnak a keretek az NB I-ben.

Főpróba a nemzetközi mezőnyben

A nemzetközi kupában rajthoz álló négy magyar csapat közül három már mérkőzéssel a háta mögött kezdheti meg NB I-es szereplését.

A Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtező második körének első meccsén hazai pályán 5–0-ra megverte a walesi The New Saints együttesét, és miután hétvégi bajnokiját elhalasztották, jövő héten már a BL-meccs idegenbeli visszavágóját követően kezdheti meg szereplését a hazai pontvadászatban.

A Magyar Kupában címvédő Paks már három találkozót tudott le, az Európa-ligából kiesett – román másodosztályú csapat búcsúztatta –, így onnan átsorolódott a konferencialigába, ahol a selejtező második fordulójának első mérkőzésén, csütörtökön, hazai környezetben 3–0-ra legyőzte a ciprusi AEK Larnacát, míg a Fehérvár FC 2–1-re nyert az azeri Szumgajit vendégeként.

A Puskás Akadémia FC negyedik csapatként azért nem esett át a premieren, mert ukrán ellenfele megszűnt, így játék nélkül lépett a következő körbe, ahol az első felvonásban elért eredmények alapján jó esély mutatkozik három magyar csapat részvételére.

OTP Bank Liga

1. forduló

Július 26., péntek:

  • Zalaegerszegi TE – MTK Budapest 18.00 (Duna World)
  • Nyíregyháza Spartacus – ETO FC Győr 20.15 (Duna World)

Július 28., vasárnap:

  • Újpest FC – Puskás Akadémia FC 18.50 (Duna)
  • Diósgyőri VTK – Paksi FC 18.50 (m4sport.hu)
  • Kecskeméti TE – Fehérvár FC 18.50 (m4sport.hu)

Az első fordulóba kisorsolt DVSC–Ferencváros-mérkőzést a versenybizottság – a házigazda debreceniek kezdeményezésére, a két klub közös kérelmének helyt adva – december 4-re tűzte ki.

2. forduló:

Augusztus 2., péntek:

  • ETO FC Győr – Debreceni VSC 18.50 (Duna)

Augusztus 3., szombat:

  • Fehérvár FC – Diósgyőri VTK 16.00 (Duna)
  • Ferencvárosi TC – Kecskeméti TE 19.45 (Duna)
  • MTK Budapest – Nyíregyháza Spartacus (m4sport.hu)

Augusztus 4., vasárnap:

  • Puskás Akadémia – Zalaegerszegi TE 18.50 (Duna)
  • Paksi FC – Újpest FC 18.50 (m4sport.hu)

Labdarúgó NB II: rajt vasárnap, a Vasas a legnagyobb favorit

Az előző kiírásban a feljutásról éppen lemaradó Vasas a legnagyobb favoritja a labdarúgó NB II vasárnap rajtoló új idényének. Az elmúlt szezonban három együttes emelkedett ki a mezőnyből, közülük az angyalföldiek jártak pórul, mivel a Nyíregyháza és a Győr mögött, harmadikként nem kerültek vissza az élvonalba. Így viszont Gera Zoltán vezetőedző irányításával most a legnagyobb esélyesként várják a rajtot, amelyen rögtön a legfőbb riválisukkal találkoznak, ugyanis az OTP Bank Ligából kiesett Kisvárda lesz a vendégük. Az NB I-ből búcsúzott csapatok közül ugyanis éppen a Kisvárda az, amelyik jó eséllyel pályázik arra, hogy egyből visszajusson az első osztályba.

A klub a búcsú ellenére számos külföldi játékosát megtartotta, így a magyar szövetség által biztosított központi támogatásokról is lemond, ami a Merkantil Bank Ligában nem jár idegenlégiósok szerepeltetése esetén – viszont a Győr példája mutatja, hogy jobb esélyt kínálhat a feljutásra.

A nyitókörben a BVSC-Zuglót fogadó Mezőkövesdnek erre azért jóval kisebb sansza van, mivel megvált a légiósaitól, ennek nyomán pedig alaposan átalakult a kerete. Az előző idénybeli szereplés alapján még a Szeged-Csanád Grosics Akadémia szólhat bele a feljutásba, illetve a tavalyi kiesését követő nagy átalakulás után még a Budapest Honvéd reménykedik abban, hogy ezúttal már valóban harcban lehet az első két helyért annak köszönhetően, hogy kisebb mozgás volt a keretében, és Csertői Aurél is maradt a vezetőedzői poszton.

A kispestiek Budafokon kezdik meg az NB II-es idényt. Az erőviszonyok alapján úgy tűnik, a többi gárdának nincs reális esélye az első két hely megszerzésére. A bennmaradásért vélhetően nagyobb lesz a harc, mint a feljutásért, noha ezúttal már csak két csapat esik majd ki az idény végén, mivel a másodosztály mezőnye mostanra, kétütemű csökkentésben elérte a 16 csapatos létszámot. A mezőnyben három újonc szerepel: az Opus Tigáz Tatabánya, a Békéscsaba 1912 Előre és a Szentlőrinc.

(MTI)

Merkantil Bank Liga, az 1. forduló programja (vasárnap):

  • Budafoki MTE – Budapest Honvéd FC 17.30
  • Aqvital FC Csákvár – Kolorcity Kazincbarcika SC 19.00
  • Mezőkövesd Zsóry FC – BVSC-Zugló 19.00
  • Soroksár SC – Gyirmót FC Győr 19.00
  • FC Ajka – Szentlőrinc 19.00
  • HR-Rent Kozármisleny – Békéscsaba 1912 Előre 19.00
  • Opus Tigáz Tatabánya – Szeged-Csanád Grosics Akadémia 19.00
  • Vasas FC – Kisvárda Master Good 19.00

2024-07-26T09:03:05Z dg43tfdfdgfd