HALáLOS GOLYó FEDTE FEL AZ OLIMPIAI BAJNOKRóL, HOGY NEM Nő VOLT

Stella Walsh egész életében titokban tartotta a valódi kilétét. Csak a halála után derült fény az igazságra.

Stanisława Walasiewicz Los Angelesben, 100 méteres síkfutásban női aranyérmes lett az 1932-es nyári olimpián, majd a következő ötkarikás játékokon is eredményes volt egy ezüstéremmel. Később amerikai állampolgár lett és Stella Walsh-ra változtatta a nevét.

Walsh 1947-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, majd hosszú ideig békésen élte a visszavonult olimpiai bajnokok nyugodt életét, mígnem 1980-ban rosszkor volt rossz helyen. Az akkor 69 éves egykori sportolót menekülő rablók agyonlőtték egy áruház parkolójában, Clevelandben. Mivel bűncselekmény áldozata lett, ezért a jogszabályok szerint a tetemét felboncolták. Az eredmény nem hozta közelebb a hatóságokat a gyilkos felderítéséhez, ugyanakkor lerántotta a leplet a korábbi olimpiai aranyérmes legnagyobb titkáról: a fél évszázaddal korábbi bajnok ugyanis nem nő volt.

Pontosabban egy genetikai rendellenességben szenvedett, azaz nem rendelkezett női nemi szervvel.

A nemi zavara ellenére ugyan nőként élte le az életét, azonban emiatt sokan kétségbe vonják utólag, hogy tényleg nő volt-e, és egyáltalán megérdemelten nyerte-e meg az olimpiát 1932-ben. 

(Borítókép: Stella Walsh. Fotó: Keystone-France/Getty)

2024-07-22T15:02:38Z dg43tfdfdgfd