KOVáCS ZSóFIA NEM INDULHAT A PáRIZSI OLIMPIáN, SZéKELY ZóJA VáLTHATJA

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a csütörtöki pódiumedzésen sérülést szenvedett Kovács Zsófia helyett Székely Zója nevezését kezdeményezi az ötkarikás játékokon felemás korláton – adta hírül az MTI. Az Index helyszíni stábja közben megtudta, jóváhagyta a cserét a NOB és a Nemzetközi Tornaszövetség.

A harmadik olimpiájára kijutott Kovács Zsófia felemás korláton volt érdekelt, és a csütörtök esti pódiumedzésen bemutatott jó gyakorlata után, a leugrást követően megsérült a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt műtött térde.

A háromszoros Európa-bajnok péntek reggel MR-vizsgálaton vett részt a francia fővárosban, az eredmény ismeretében a magyar orvosi team úgy döntött, hogy Kovács térdfájdalmai miatt nem állhat vasárnap a szerekhez.

Kovácsnak szeptemberben elszakadt a keresztszalag a térdében, ezért nem vehetett részt októberben a belgiumi világbajnokságon. A műtétje sikeres volt, a felépülése a tervek szerint haladt, de idén a májusi kontinensbajnokságon, az országos bajnokságon és a világkupaversenyeken sem indult, Székely Zója mindegyiken ott volt.

A magyar szövetség válogatási elvei szerint kettejük között június végén a bukaresti nemzetközi versenyen felemás korláton dőlt el a nem névre szóló olimpiai kvóta. A román fővárosban a selejtezőben Székely ért el magasabb pontszámot, Kovács csak első számú tartalék volt, végül mégis szerepelhetett a döntőben, ahol megelőzte Székelyt.

A magyar tornászcsapatot Mészáros Krisztofer, Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge alkotja még az olimpián. A férfiselejtezőt szombaton, a nőit vasárnap rendezik.

(Borítókép: Kovács Zsófia, a párizsi olimpiára készülő tornász edzés közben Dunaújvárosban 2024. július 4-én. MTI/Illyés Tibor)

2024-07-26T10:48:28Z dg43tfdfdgfd