NAGY CSATáT VíVOTT VERSTAPPEN éS LECLERC A RAJTELSőSéGéRT, VéGüL ISMéT A HOLLAND BIZONYULT JOBBNAK

Úgy tűnik, ez is Max Verstappen hétvégéje: a háromszoros világbajnok holland pilóta a szabadedzést, a sprintidőmérőt, a rövid futamot, és immár a vasárnapi futam kvalifikációját is megnyerte  a Formula–1-es Miami Nagydíjon. A Red Bull pilótája megszerezte pályafutása 38. pole-pozícióját, idén a hatodikat, Miamiban pedig a másodikat.

A 26 éves versenyző mellől a Ferrari pilótája, Charles Leclerc, a második sorból a monacói csapattársa, Carlos Sainz és a másik red bullos, mexikói Sergio Pérez indulhat a vasárnapi nagydíjon. 

Q1

46 fokos pályahőmérséklet mellett indult el az időmérős első etapja. Az első percekben 1 perc 28 másodperces időket mentek a pilóták, amit az első köre után Max Verstappen sem bírt tovább javítani – persze a hollandnak ez is elég volt az első helyhez.

Ezt először a ferraris Carlos Sainznak sikerült megjavítania, majd a másik Red Bull-pilóta, Sergio Pérez ezt is felülírta (1:27.772) bő három perccel a Q1 vége előtt. A mexikói idejét csapattársa természetesen tovább javította és végül az ő ideje bizonyult a legjobbnak.

Az első etap legnagyobb meglepetését Daniel Ricciardo okozta (most nem pozitívúmként), ugyanis az ausztrál nem tudott javítani legjobb idején, és kiesett a két Stake Sauber, Valtteri Bottas és Csou Küan-jü, a Williams-pilóta, Logan Sargeant, valamint Kevin Magnussen mellett. 

Q2 

A második szakaszt Charles Leclerc fantasztikusan kezdte: két lila szektorral azonnal az élre tört (1:27.533). A ferrarist a két McLaren, Oscar Piastri és Lando Norris követte, a holland csupán a negyedik helyen állt ekkor.

Albon négy perccel a Q2 vége előtt jelezte csapatának, hogy nem megfelelőek a beállítások, ezzel nem tud jobb időt futni – végül nem is sikerült neki. Ekkor Esteban Ocon, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a két Aston Martin, valamint az említett brit állt kieső zónában. Az utolsó mért körével Hamilton a két élmenő, Leclerc és Verstappen mögé sorolt, így Lance Stroll és Fernando Alonso, valamint a két francia, tehát Ocon és Pierre Gasly, illetve a 28 éves Albon búcsúzott. 

Q3

Az utolsó etap elejé úgy tűnt: a két rivális, Verstappen és Leclerc között dőlhet el a rajtelsőség sorsa. A holland az élre tört, a Ferrari versenyzője azonban szorosan (tized másodperccel) mögötte állt, a harmadik helyen pedig spanyol csapattársa, Carlos Sainz követte őket.

A holland az utolsó körével bebiztosította a pole-pozíciót: lila első szektorára a monacói nem tudott reagálni, ezzel megszerezte idei hatodik, pályafutása 38. rajtelsőségét.

A Red Bull versenyzője mellől tehát Leclerc, a második sorból Sainz és Pérez startolhat. A két Mercedes megint nem tudott beleszólni az élmenők versenyébe, a hatodik és hetedik pozíciót szerezte meg a brit pilótapáros. 

 

A Miami Nagydíj közép-európai idő szerint vasárnap 22 órakor kezdődik.

 A teljes rajtsorrend:

1. sor:

  • Max Verstappen (holland, Red Bull)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

    

2. sor:

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

    

3. sor:

Lando Norris (brit, McLaren)

Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)

    

4. sor:

George Russell (brit, Mercedes)

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

    

5. sor:

Nico Hülkenberg (német, Haas)

Cunoda Juki (japán, RB)

    

6. sor:

Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

Pierre Gasly (francia, Alpine)

   

7. sor:

Esteban Ocon (francia, Alpine)

Alexander Albon (thaiföldi, Williams)

    

8. sor:

Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)

Valtteri Bottas (finn, Sauber)

 

9. sor:

Logan Sargeant (amerikai, Williams)

Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)

    

10. sor:

Kevin Magnussen (dán, Haas)

Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)

2024-05-04T21:31:32Z dg43tfdfdgfd