NAGYON KICENTIZTéK AZ OLASZOK, DE VéGüL EGYENES áGON JUTOTTAK KI AZ EB-RE

Az Európa-bajnoki címvédő olasz labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Ukrajnával, így biztosította részvételét a jövő nyári kontinenstornán. A csoport másik mérkőzésén a már korábban kvalifikált Anglia ikszelt Észak-Macedóniával, míg Csehország és Szlovénia szintén kijutott az Eb-re.

Rendkívül komoly tétje volt az Ukrajna–Olaszország Európa-bajnoki selejtezőnek, mivel mindkét csapatnak volt még esélye a kijutásra, de ehhez az ukránoknak győzni kellett volna, míg az olaszoknak akár egy döntetlen is kvalifikációt ért. Ennek ellenére a hivatalosan vendég Olaszország kezdett jobban, a Leverkusenben játszott mérkőzés első komolyabb helyzete a 7. percben Federico Chiesa nevéhez fűződött, de miután briliáns passzt kapott, közelről kicsivel a felső léc fölé lőtt. 

Rákanyarodva a játékrész utolsó negyedórájára, újra az olaszok veszélyeztettek, Davide Frattesi kapott jó labdát, amellyel kiugrott az ukrán védők közül, de nem tudott elpasszolni a kimozduló ukrán kapus mellett, Trubin bravúrral hárított. Az egyébként rendkívül szórakoztató, intenzív iramú mérkőzésen Ukrajna is többször eltalálta ellenfele kapuját, de Donnarummának egyszer sem kellett megizzadnia, könnyedén őrizte érintetlenül hálóját.

A folytatásban – hasonlóan az első félidőhöz – az olaszok voltak aktívabbak, de Chiesa megint fölé lőtte tizenhatoson belüli lehetőségét, így gól még mindig nem született. Ekkor viszont az ukránok előtt adódott hatalmas gólszerzési lehetőség, a Chelsea villámléptű támadója, Mykhailo Mudryk ért oda elsőként a jobb szélről érkező lapos beadásra, és lőhetett kissé balról, a kapu közvetlen közeléből, de Donnarumma bravúrral védett. 

Ettől az eddiginél is jobban elkezdtek nyomni az ukránok, többnyire már ők birtokolták a labdát, és igyekeztek helyzeteket kialakítani, amely nem volt csoda, mivel egyetlen gólra voltak a biztos Eb-részvételtől. Az utolsó 20 perc kezdetén újra Mudryk próbálkozott, középről, a tizenhatos előteréből lőtt, de a labda centikkel elkerülte a kaput. A rendes játékidő lejártához közeledve mindent egy lapra feltéve támadott Ukrajna, de komolyabb lehetőséget nem sikerült kialakítania, biztos lábakon állt az olasz védelem. 

Szerhij Rebrov, a Ferencváros korábbi trénere, jelenlegi ukrán szövetségi kapitány az utolsó percekre szinte összes elérhető támadóját pályára küldte. A 89. percben Sudakov távolról, nagyjából 25 méterről lőtte rá a labdát, és ugyan takarták a védők Donnarumma kilátását, az olasz kapus számára végül csemege volt a próbálkozás. 

A 93. PERCBEN MUDRYK ESETT EL A TIZENHATOSON BELÜL, FRÁSZT HOZVA AZ OLASZOKRA, DE VÉGÜL A SPANYOL JÁTÉKVEZETŐ NEM ÍTÉLT BÜNTETŐT. 

Ezek után már nem maradt több lehetősége Ukrajnának, így annak ellenére, hogy hatalmasat küzdött, végül Olaszország harcolta ki vérrel-verejtékkel az Európa-bajnoki részvételt, a vége 0–0. Az ukránok viszont még kijuthatnak a tornára pótselejtezőn.

A csoport másik mérkőzésén, a már korábban kvalifikált Anglia Észak-Macedóniában zárta a selejtezősorozatot, Gareth Southgate csapata viszont csak döntetlenre végzett azok után, hogy a félidőben még vesztésre állt. 

Az E csoportban Csehország hazai pályán legyőzte Moldovát, ezzel a legutóbbi Eb-n negyeddöntős cseh válogatott biztosította részvételét a jövő nyári kontinenstornán. Szintén kvalifikált az Európa-bajnokságra Szlovénia, nem okozott gondot számára Kazahsztán legyőzése, így a csoportban Dánia mellett a szlovénok jutottak tovább. 

Európa-bajnoki selejtezők, utolsó forduló

C CSOPORT

  • Ukrajna–Olaszország 0–0 
  • Észak-Macedónia–Anglia 1–1 (1–0)

E CSOPORT

  • Csehország–Moldova 3–0 (1–0)
  • Albánia–Feröer 0–0

H CSOPORT

  • Észak-Írország–Dánia 2–0 (0–0)
  • San Marino–Finnország 1–2 (0–0)
  • Szlovénia–Kazahsztán 2–1 (1–0)

(Borítókép: Getty Images)

2023-11-20T22:07:07Z dg43tfdfdgfd