NEWEY: EZéRT VERSTAPPEN A TöKéLETES PILóTA

Miután 2021-ben megszerezte első egyéni világbajnoki címét, Verstappen a következő évben nem hagyott kétséget afelől, hogy ki a legjobb, 15 versenyt nyert a szezon folyamán. Idén a holland már a harmadik trófeája felé robog, az első hét 2023-as versenyből ötöt már megnyert.

A Skynak nyilatkozó Adrian Neweytól megkérdezték, Verstappen-e a tökéletes pilóta: „Szerintem igen. Nagyszerűen irányítja az autót és remek természetes adottságai vannak. Idejött, az elején volt pár hibája, mert annyira keményen nyomta, de ma már nagyon simán, az autó határait feszegetve autózik és még ezt is nagyon megfontoltan.”

„Nagyon jók a megérzései a gumikkal kapcsolatban, ezt az elmúlt két évben számos versenyen láthattuk. Nagyon jól érzi azt is, hogyan kell kímélnie a gumikat. Azt elnézve, ahogy a mai szettek viselkednek, ez egy igen fontos tényező.”

Newey, aki a Forma-1 egyik legjobb mérnökeként van nyilvántartva, a sportág legjobb versenyzőinek tervezett nyerő autókat. Verstappen mellett Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Häkkinen és Sebastian Vettel is az ő nevével fémjelzett kocsit vitt bajnoki címre.”

„Ezek a versenyzők mind különbözőek voltak. Nigel roppant magabiztos volt, nagyon erős felsőtesttel, ami abban az időszakban, amikor nem volt szervokormány és rengeteg leszorítóerő volt az autóban, roppant fontos volt. Egy roppant kemény ellenfél volt.”

„Alain sokkal módszeresebb volt, sokkal kimértebb és a tesztelés vele nagyon frusztráló volt, mert sosem erőltette meg magát igazán, így nem igazán tudta az ember, hol tartott az autóval. Amikor azonban akarta, meg tudta magát mutatni.”

„Mika és Kimi teljesen különbözőek voltak, egyikük sem beszélt sokat, amit viszont kimondtak, arra nagyon kellett figyelni és gondosan értelmezni, mert mindkettejüknek megvolt a maga módja a dolgok kifejezésére.”

„Sebastian nagy gondolkodó volt, hosszas értekezleteket tartottunk vele és rengeteg idő volt mindent átvenni vele. Max inkább valahol közöttük helyezkedik el. Teljesen másfajta emberek, de a maguk módján mindegyikük egy fenomén.”

Verstappen maga is meghozta a maga összehasonlítását, mégpedig Alonso és Hamilton között.

2023-06-10T16:29:05Z dg43tfdfdgfd