PIASTRI: NEM AZ ALPINE éS A MCLAREN KöZöTT KELLETT DöNTENEM, IDáIG SOSEM JUTOTTUNK EL

A 2023-as Forma-1-es szezon három újonca közül messze Oscar Piastri vetette meg a leghamarabb a lábát a mezőnyben, hiszen a 2021-es Formula 2-es bajnok már kétszer is pontot szerzett a McLaren messze nem briliáns autójával.

Részben pont a McLaren gyengélkedése miatt Piastri újoncszezonja egyelőre a háttérbe is szorult az idei év narratívái között, tavaly azonban úgy is a 2022-es szezon egyik főszereplője volt az ausztrál fiatal, hogy egyetlen egy versenyen sem állt rajthoz.

Miután a McLaren belátta, hogy valamiért nem tudnak eredményesen együtt dolgozni Daniel Ricciardóval, már júniusban szerződést kötöttek Piastrival, akit később az Alpine is bejelentett saját versenyzőjeként Fernando Alonso váratlan távozása után.

A fejlemények nyilvánosságra kerülése miatt úgy tűnhetett, hogy Piastri az Alpine ülését utasította vissza azért, hogy a McLaren versenyzője lehessen, a valóságban kicsit máshogyan alakultak a dolgok, és az Alpine eredeti terve nyáron, amikor Piastri aláírt a McLarennel még az volt, hogy két évre kölcsönadják őt a Williamsnek.

„Sosem az Alpine és a McLaren között kellett döntenem, nem volt közvetlen összehasonlítás a két csapat között, mint ahogyan azt sokan gondolják” – nyilatkozta Piastri a Motorsport.com-nak.

„Nem is kell belemennem a részletekbe, mert a nagyrészük már nyilvánosságra került, de a lényeg az, hogy az Alpine eljátszotta a bizalmunkat, míg a McLaren megadta azt a stabilitást, amire vágytam a Forma-1-ben.”

„Egy olyan lehetőséget adtak nekem, mint senki, amikor bajnokként elhagytam a Formula 2 mezőnyét. Mint tudjátok, egyáltalán nem maradt nekem hely a mezőnyben, és fennállt a veszélye, hogy 2022 végén ugyanúgy hoppon maradok.”

„Őszintén, végül nagyon egyszerű döntés volt akkor aláírni ezt a szerződést, mert csak így tudtam bebiztosítani azt, hogy a Forma-1-ben fogok versenyezni.”

Piastri szerződtetése igazi dominót indított el, amelynek a végén lett egy üres hely az AlphaTaurinál is, ahova eredetileg Colton Hertát akarták ültetni, de Nyck de Vries előtt felmerült egy másik név is.

2023-06-10T07:58:59Z dg43tfdfdgfd