RONALDO BEJELENTETTE, ITT A VéGE

Úgy érzi, befejeződött a Cruzeiro újjáépítése, így a csapat 2022-es felvásárlása után megválik tulajdonrészétől Ronaldo. A korábbi klassziscsatár bejelentése szerint a Real Valladolidot is elengedi hamarosan, azaz a csapattulajdonosi korszaknak itt a vége az életében.

Eladta a Cruzeiro részvényeinek 90 százalékát Ronaldo Nazário de Lima, a brazil labdarúgó-válogatott vb-aranyérmes klasszisa. A 47 éves exjátékos 2022 januárjában lett volt csapata többségi tulajdonosa, amikor az együttes a megszűnés szélén táncolt. Ugyan az eladás részleteit üzleti titokként kezelik, a brazil sajtó úgy tudja, mintegy 600 millió realért, azaz 120 millió dollárért vált meg Ronaldo a részvényeitől – azaz csaknem háromszoros áron ahhoz képest, amennyiért bő két évvel ezelőtt vásárolta őket (40 millió dollár).

A bejelentéskor elárulta, hamarosan másik klubját, a spanyol másodosztályban szereplő Real Valladolidot is értékesíteni szeretné.

„Nagyon gyors leszek: a Valladolid a következő” – idézte a spanyol Agencia EFE hírügynökség a Real Madrid korábbi játékosát a Cruzeiro értékesítéséről szóló sajtótájékoztató után.

„Ennek a korszaknak itt a vége. A jövőben jó eséllyel lesznek még a labdarúgással kapcsolatos projektjeim, de igyekszem sokkal felelősségteljesebb és megfontoltabb lenni. A Cruzeirónál az volt a célom, hogy segítsem a csapat újjáépítését, majd a megfelelő embernek továbbadjam a csapatot. Ez sikerült” – jelentette ki.

Tény, a Belo Horizonte-i csapat 240 millió dolláros veszteséget görgetett maga előtt, és épp a másodosztályban szerepelt, amikor Ronaldo átvette a működtetését. A klub egy évvel később visszajutott az élvonalba, s bár a legutóbbi szezonban ismét közel állt a kieséshez, végül megmenekült. Más kérdés, hogy a „Fenomén” presztízsét így is jelentősen megtépázta a pocsék élvonalbeli szereplés, a csapat szurkolói többször demonstráltak a távozását követelve.

A Cruzeiro új többségi tulajdonosa egy helyi milliárdos, az ötödik legnagyobb brazil kereskedelmi hálózat, a BH áruházlánc tulajdonosa, Pedro Lourenco lett.  

(Borítókép: Miguel Schincariol/Getty Images)

2024-04-30T10:16:18Z dg43tfdfdgfd