SZENTESíTETTéK A REAL MADRID FUTBALLISTáJáRóL ELNEVEZETT TöRVéNYT

Brazília legdélibb államában (Rio Grande do Sul) Eduardo Leite kormányzó szentesítette a labdarúgó Vinícius Júniorról elnevezett „Vini-törvényt”, amely a sportesemények megszakítására vonatkozó protokollt határoz meg rasszizmus és homofóbia esetén.

Ez a törvény, amelyet Rio Grande do Sul valamennyi sportlétesítményében alkalmazni kell, három lépést határoz meg, amelyeket a játékvezetőknek követniük kell, ha egy sporteseményen rasszizmust tapasztalnak:

  1. A mérkőzést félbe kell szakítani, amíg a diszkriminatív viselkedés meg nem szűnik.
  2. Ha az ilyen magatartás megismétlődik, 10 percre le kell állítani a mérkőzést, és utasítani kell a sportolókat, hogy hagyják el a pályát.
  3. A mérkőzést félbe kell szakítani, ha az ilyen magatartás folytatódik vagy megismétlődik.

A törvény meghatározza azokat a lépéseket is, amelyeket a rendezvényszervezőknek meg kell tenniük, ha rasszizmust és/vagy homofóbiát tapasztalnak a lelátón.

Ha az események a mérkőzés alatt történnek, értesíteniük kell a rendőrséget, és a hangosbemondón keresztül figyelmeztetniük kell a szurkolókat.

Amennyiben a mérkőzések kezdete előtt tör ki a rasszista balhé, a játékvezető elrendelheti a mérkőzés felfüggesztését – írja a Diario AS.

A Real Madridban futballozó Vinícius Júniort a legutóbbi szezonban többször is rasszista módon szidalmazták a lelátóról Spanyolország-szerte. Tavaly májusban a Valencia stadionjában is kipécézte őt néhány „szurkoló”, akkor a támadó azt mondta, hogy a rasszizmus „normális” és megszokott lett a La Ligában.

A MECCS ELŐTT A HAZAI DRUKKEREK EGY CSOPORTJA AZT ÉNEKELTE, HOGY „VINÍCIUS, EGY MAJOM VAGY!”, MAJD A LELÁTÓN IS FELCSENDÜLT EZ A „DAL”.

Viníciusnak egy idő után elege lett az inzultusból. A Valencia kapuja mögött kiszúrt egy nézőt a lelátón, aki folyamatosan bekiabált neki. A játékvezető odaszaladt a pályán, a rendőrök pedig a nézőtéren érkeztek a helyszínre. Ricardo de Burgos Bengoetxea bíró elmagyarázta a brazil futballistának a protokollt: az első rasszista inzultusnál a hangosbemondón figyelmeztetik a szurkolókat, a másodiknál félbeszakít(hat)ják a meccset.

A mérkőzés után a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti nem akart a futballról beszélni, ami korábban még soha nem fordult elő az olasz mesterrel. Irányba állította az újságírókat: „Beszélhetünk a meccsről, vagy arról a másik dologról. Az fontosabb, mint egy vereség, nem gondolják?!”

Idén júniusban ismét megszólalt Vinícius Junior az ügyben, egyenesen a „rassziszták kivégzőjének” nevezte magát, miután három Valencia-szurkolónak nyolc hónapos börtönbüntetést szabtak ki. 

2024-07-09T14:01:12Z dg43tfdfdgfd