TOVáBB DAGAD AZ INDYCAR-BOTRáNY: A PENSKE TöBB EMBERéT IS FELFüGGESZTETTE

Az egész eset még az idénynyitó futamra vezethető vissza, amelyet a Penske versenyzője, Josef Newgarden nyert meg, később azonban őt és a harmadik helyen záró csapattársát, Scott McLaughlint is kizárták, miután kiderült, hogy egy szoftveres malőr miatt illegálisan használták az extra lóerőket biztosító Push-to-Pass-rendszert. Az alakulat harmadik versenyzője, Will Power eközben pontlevonást és pénzbírságot kapott.

Utólag természetesen mindenki bocsánatot kért az esetért, a Penske pedig elfogadta a szankciókat. Úgy tűnik azonban, hogy a tulajdonosnak ez nem elég, hiszen most kiderült, hogy az istállón belül is súlyos következményei vannak a szabálysértésnek.

A felfüggesztett csapattagok között ugyanis ott van Roger Penske jobbkeze, Tim Cindric, aki az alakulat versenyzői tevékenységeinek elnöke, illetve a szintén régóta náluk dolgozó ügyvezető igazgató, Ron Ruzewski. Mellettük még két másik személyt tiltottak el a következő két versenyre, melyek között ott van az Indy 500 is.

„Elismerem a történtek jelentőségét és a hatását, amelyet arra a sportra gyakorol, melynek hosszú évtizedeket szenteltem. A Team Penske-nél mindenkinek tudnia kell, beleértve a rajongóinkat és üzleti partnereinket is, hogy elnézést kérek az elkövetett hibákért és rendkívül bánom őket” – mondta Penske.

Az eset súlyosságát az is jelzi, hogy a paddockban sokan nem hitték el a Penske által eredetileg felhozott érveket és magyarázatokat, így Penske-nek muszáj volt reagálnia és az asztalra csapnia. Ennek eredménye lett a felfüggesztés, amely Cindricen és Ruzewskin túl Newgarden versenymérnökére, Luke Masonre és egy vezető adatelemző mérnökre, Robbie Atkinsonra is kiterjed.

Ez azt jelenti, hogy Newgardennek nélkülük kell megpróbálnia megvédeni a tavalyi szezonban aratott Indy 500-as sikerét. A csapat által kiadott közleményben még az olvasható, hogy a belső vizsgálat során kiderült, hogy „komoly hibákat vétettek a folyamataik és a belső kommunikációjuk terén”.

Az esetet követően Cindric szintén nyilvánosan kért bocsánatot mindenkitől a Penske közösségi oldalán. Hogy ennek az egész botránynak milyen hatása lesz az istállóra és a versenyzők teljesítményére, az természetesen jó kérdés, hiszen jön az IndyCar-szezon legfontosabb hónapja. Most hétvégén jön az épített pályás indianapolisi futam, két héttel később pedig a 108. Indy 500, a Penske versenyzői pedig alapesetben mindenképpen esélyesnek számítanának.

2024-05-07T16:50:59Z dg43tfdfdgfd