VASSEUR: A FERRARI „PRIVáT BESZéLGETéST” FOG FOLYTATNI A SAINZ AUTóJáT éRT KáROK KOMPENZáCIóJáRóL

Az érintettek ebben az esetben a Liberty Media és az F1, hiszen ezúttal ők voltak a futam promóterei is. Mint ismeretes, Sainz az első gyakorlás elején hajtott át egy kilazult fém csatornafedélen, amely tönkretette az alvázát, az erőforrását és az energiatárolóját is.

Ilyen esetekben elvárható lenne a kompenzáció, ahogyan az történt például Romain Grosjean 2017-es malajziai eseténél, amely precedenst teremtett ezen a téren. Akkor a Haas istállója végül pénzügyi elégtételt kapott a sepangi szervezőktől.

Vasseurt is megkérdezték, hogy a Ferrari is valami hasonlót szeretne-e elérni: „Privát beszélgetést fogok majd kezdeményezni a részvényesekkel” – mondta. Azt is kihangsúlyozta, hogy az incidensnek a költségvetésükre is hatása lesz, hiszen most Maranellóból Abu-Dzabiba kell szállítaniuk egy tartalék alvázat, amelyet már rögtön az esetet követően elkezdett előkészíteni a gyárban dolgozó csapat.

„A költségvetési limitből nem lehet kizárni a baleseteket. Nekünk azonban sok extra költségünk keletkezett. Megsérült az utascella, a váltó, az akkumulátor, a motornak is annyi. Sok pénzügyi következménye van ennek, miközben a tartalékalkatrészeket is befolyásolja.”

Vasseur még azt is hozzátette, hogy szerinte a nem a csapat hibájából származó károk költségét a limiten kívülre kéne helyezni. „Lesz erről szó, de a döntés már más kérdés.” A francia emellett azt állította, hogy a helyszínen lévő pályabírók sárga zászlót lengettek a kilazult csatornafedél miatt, de az edzést csak azok után állították meg piros zászlóval, hogy Sainz nagyjából egy perccel később áthajtott rajta, majd megállt a pálya szélén.

„A sárga azt jelenti, hogy láttak valamit, de mégis egy percbe telt, mire jött a piros zászló, miközben egy egyenesben lévő fémdarabról van szó, és az autók 340 km/h-val érkeznek ott. Nem is tudtuk, hogy törmelék van a pályán. Nem tudtuk, miért van sárga zászló. Engem tehát egy kicsit jobban zavar, miként kezelték azt, mint maga a baleset.”

Az F1-es pilóták közül többen eközben a rajtnál meglévő igazságtalan körülmények miatt panaszkodtak.

2023-11-19T18:49:15Z dg43tfdfdgfd