VILáGOS, A FERRARI MIéRT NEM HARCOLHATOTT A DOBOGóéRT: „TúL SOK VOLT A HIBA”

A Ferrari a 2024-es idény második legjobb csapata volt eddig, de a sanghaji hétvége folyamán nem ért fel ezekhez az elvárásokhoz. Miközben az első négy futamon dobogóra tudtak állni, addig Kínában az időmérőt csak a hatodik és hetedik pozícióban zárták, hat tizeddel elmaradva Max Verstappentől.

Charles Leclerc és Carlos Sainz a versenyen aztán két helyet javítva a negyedik és ötödik helyet kaparintotta meg, de a McLarennel második helyet szerző Lando Norris ellen nem tudtak labdába rúgni. Hogy ennek milyen okai voltak, arra Vasseur próbált rávilágítani a hétvégét követően.

„Ez szerintem arról szól, hogy mindent össze tudj rakni. Nem volt tiszta hétvégénk, és összességében túl sok volt a hiba. Ebben a csoportban nem leszel az élen, ha nem végzel tökéletes munkát. Az időmérőn hat-hét autó egy tizeden belül van egymáshoz képest. Ez azt jelenti, hogy a részleteken múlik, hős leszel-e vagy vesztes.”

A Ferrarik a rajtot követően George Russell és Nico Hülkenberg ellen is vesztettek egy-egy pozíciót a rossz tapadás miatt, ez pedig csak még nehezebbé tette a felzárkózásukat. A futam közepén érkező biztonsági autó emellett tovább bonyolította Sainz helyzetét, aki néhány körrel korábban volt kint cserélni a keményekre, és így gumihátrányba került a többiekkel szemben.

Vasseur viszont kihangsúlyozta, hogy a Ferrarik most eleve jobban küszködtek a keményen, mint a közepesen, ennek okait pedig meg kell vizsgálniuk. „Szerintem most főként az utolsó etapon veszítettünk sokat. Carlos kissé balszerencsés volt a kerékcsere időzítésével, mivel három vagy négy körrel a Safety Car előtt állt ki.”

„Kissé félt attól, hogy túl hosszú etapot kell futnia a keményen, ezért eleinte konzervatív volt, de ettől függetlenül jól menedzselte a dolgokat. A keményeken viszont eleve nem volt olyan jó tempónk, mint a közepeseken. A közepes etap végén jó helyzetben voltunk, de a keményen teret veszítettünk.” A trükkös sanghaji aszfalt és a sprintformátum talán betett a Ferrarinak, de Vasseur nem akarta ezt kifogásként használni.

„Ez inkább arról szól, hogy a legtöbbet hozzuk ki abból, amink van, és mi nem végeztünk elég jó munkát ezen a hétvégén. Nagyon nehéz volt megérteni az aszfaltot, már csak a formátum miatt is. Ennek pedig komoly jelentősége lehet, mert nem fél másodpercről, hanem egy tizedről beszélünk.”

„Ez viszont nem lehet kifogás. Mindenki számára ugyanaz volt a helyzet, és egyesek jobban csinálták, mint mások. Meg kell értenünk, hogyan tudnánk jobb munkát végezni a felkészüléssel” – hangsúlyozta az olaszok csapatvezetője.

A pályán kívül ettől függetlenül állítólag jól megy a Ferrarinak, hiszen nemsokára egy nagyon komoly szponzor érkezését jelenthetik be.

2024-04-23T14:41:41Z dg43tfdfdgfd