VISSZATéRéS 10 éV UTáN: KISEBB CSODA, HOGY ENNYI PéNZBőL FELJUTOTT AZ NB I.-BE A NYíREGYHáZA

Valószínűleg nem sokan fogadtak volna a Nyíregyháza Spartacus idei NB II.-es bajnoki címére, ha csak a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat nézték volna. A legfőbb ellenfelekhez képest a legkisebb pénzügyi keretből gazdálkodó csapat ugyanis az elmúlt hétvégén a Gyirmót elleni 3-1-es győzelmével bebiztosította az első helyét az NB II.-ben.

Így kereken 10 év után térnek vissza az ezen idő alatt gyökeresen átalakult élvonalba.Abba az élvonalba, ahova NER-közeli tulajdonosok és a politikusi hátszélnek köszönhetően kisvárosi, jelentősebb múlt nélküli csapatok érkeztek (és idén távoznak is, vagyis a Mezőkövesd és a Kisvárda). A klubok gazdálkodása pedig az elmúlt évtizedben jócskán meghízott és mostanra három fő pillérre támaszkodik:

  • az állami pénzek,
  • a tulajdonosok,
  • valamint az érdekek mentén szerveződő szponzori kör pénztárcája.

A Nyíregyháza első ránézésre szinte tökéletesen beleillik ebbe az átalakult NB I.-be, és érkezésétől nem lesz kevésbé NER-es a NERB1. Hiszen hamarosan megkapják a 19 milliárd forintnyi állami pénzből épült új, 8000 fős stadionjukat, a tulajdonost, Révész Bálintot pedig többen Orbán Viktor kedvenc fuvarosának tartják, akit a kormányfő az egekig magasztalt az új logisztikai központ átadásán mondott beszédében még 2017-ben. Néhány évvel ezelőtt pedig Révész energiakereskedő céget is vásárolt annak érdekében, hogy a földgáz/villamosenergia tranzitszállításoknak aktív részese legyen.

Egy dolog miatt azonban a Nyíregyháza mégis kilóg az NB I.-es csapatok sorából, sőt, a közvetlen, bajnoki címért és feljutásért küzdő versenytársai (Győr, Vasas, Szeged) közül is. Ez pedig a rendelkezésre álló költségvetés mérete.

Láthatatlanok a jegybevételek a kasszában

2024-05-07T13:13:01Z dg43tfdfdgfd